1. yle.fi
  2. Uutiset

Varissuo on hyvä paikka elää

Varissuon lähiön asukkaat ovat pääosin tyytyväisiä asuinpaikkaansa, vaikka levottomuuttakin löytyy. Tärkein asia asukkaiden mielestä on, ettei kaikkia kaupungin ulkomaalaisia asutettaisi samalle alueelle.

Varissuo
Turun Varissuon kerrostaloja.
Lassi Lähteenmäki / Yle

Varissuon liikekeskuksessa vastaan tulevat ihmiset vakuuttavat lähiön olevan hyvä paikka elää, vaikka varjopuoliakin kerrostalojen katveessa on. Kilvan kiitellään lähellä olevaa luontoa, hyviä liikenneyhteyksiä ja palveluita.

Kaupat, apteekit ja muu tarvittava on lähellä – lukuun ottamatta pankkia, jonka taannoista katoamista alueella vieläkin harmitellaan

Ostoksiaan kassiin pakkaileva Anja on alkuperäisiä varissuolaisia, yli 30 vuotta alueella asunut. Hän on tyytyväinen metsän helmassa sijaitsevaan asuntoonsa, ja kertoo koko perheen viihtyvän alueella niin, ettei muualle osaisi enää lähteäkään.

Ehkä täällä on vähän liikaa ulkomaalaisia, jotkut ovat vähän häiriköiviä, niin siitä tulee sellainen ahdistus.

Satu

Asuntoministerille Anjalla on kuitenkin viestiä, jonka sanoiksi pukeminen aiheuttaa pientä kiemurtelua.

– Kun täällä on niin paljon ”näitä”… Siis ”näitä”. Sanotaan, että meikäläiset lähtevät täältä kaikki pois. Haluaisin, että tätä jotenkin hajotettaisiin, koska ”ne” elää niissä suurissa ryhmissään. Ystävät ja naapurit sanovat, että eivät viitsi tulla tänne liikekeskukseen, kun täällä on vaan ”näitä”. Henkilökohtaisesti minulla ei ole moitteen sijaa, pääsen täällä kulkemaan ja elämään. Ja ainahan, jos vain valitetaan, niin eihän meillä koskaan asiat ole hyvin!

Pubijengi harmittaa, muttei pelota

Tuplarattaita työntävä Ramona kiittelee alueen palveluita monen muun asukkaan tavoin. Suurimpana harmina hän pitää ”Metsäpubin” kanta-asiakkaiden juopottelua, mutta ei pelkää liikkua lähiön kujilla.

– En ole itse mitään huomannut, mutta miehet saattavat keskenään rähiköidä, hän tuumaa.

Myös vuosi sitten Varissuolle muuttanut Alinda kiittelee aluetta, ja kertoo romanien sulautuvan hyvin monikansalliseen ympäristöön.

Täällä on myös työssäkäyviä suomalaisia, eikä pelkkiä juoppoja, spurguja ja murhamiehiä.

Jukka

– Tosi hyvä paikka asua, tykkään olla! Minulle ainakin kaikki ovat todella kohteliaita, ei mitään probleemaa. Hyvin tullaan kaikki juttuun!

Luontoa ja levottomuutta

Niini muutti taannoin pois alueelta, mutta käy säännöllisesti tapaamassa kavereitaan Varissuolla. Pääasiallisesti hänellä on myönteisiä kokemuksia alueesta, mutta ne ikävämmät tapahtumat antoivat kimmokkeen muuttoon.

– Pääsääntöisesti tämä on perheystävällinen paikka, mutta on täällä välillä myös levotonta. Asuntooni yritettiin murtautua muutamaan otteeseen, ja siitä jäi traumat. Vaikka muutin uuteen paikkaan, tuli valvottua öitä sen jälkeen.

Valoisia puoliakin Niini löytää Varissuolta.

– Täällä on paljon lapsiperheitä, kun minullakin on kaksi lasta. Hyvä, että on paljon puistoja, luontokin on lähellä!

Niinin kaveri Satu nyökkäilee vieressä, ja painottaa myönteisiä puolia olevan paljon, alkaen mukavista naapureista. Hänelläkin on kuitenkin myös ikäviä kokemuksia. Varmasti tärkein asia on, että ei todellakaan laiteta yhdelle alueelle kaikkia kaupungin ulkomaalaisia

– Ehkä täällä on vähän liikaa ulkomaalaisia, jotkut ovat vähän häiriköiviä, niin siitä tulee sellainen ahdistus. Minäkin kun olen vaalea tyttö, niin ne huutelevat ”vaalea tyttö, uuuh, tuu kahville”… Välillä ne saattavat seuratakin kodin lähelle. Totta kai se pelottaa, ainakin illalla jos tulen kaupungista kotiin, en uskalla yksin täällä kävellä, miettii Satu.

Televisiosta lähiön julkkikseksi

Lähikaupan kassan takana hymyilevät televisiosta tutut kasvot. Ajankohtaisen Kakkosen tiistaisessa lähiöraportissa Varissuon arkeen tutustuttiin pitkälti 21-vuotiaan kurdin, Nadia Saeedin kautta.

Varmasti tärkein asia on, että ei todellakaan laiteta yhdelle alueelle kaikkia kaupungin ulkomaalaisia.

Jukka

Hänestä on tullut nyt lähiön oma julkkis, jolta on käyty kassalta kyselemässä nimmareitakin.

– Olen saanut paljon todella hyvää palautetta, minulle on tuotu jopa lahjoja, ruusuja ja kortteja! Olen niistä kiitollinen!

Kassajonossa oleva Jukka nyökkäilee Nadian esiintyneen koko alueen eduksi. Muuten Jukka harmittaa tv-raportista välittynyt kuva Varissuosta.

– Tästä tehtiin erittäin negatiivinen lähiö. Ei täällä ole niin paljon häiriötä, kuin annetaan ymmärtää. Täällä on myös työssäkäyviä suomalaisia, eikä pelkkiä juoppoja, spurguja ja murhamiehiä.

Nadia ja Jukka lähettävät asuntoministerille yksimieliset terveiset, että maahanmuuttajien olisi hyvä sulautua tasaisemmin kantaväestön keskuuteen.

– Varmasti tärkein asia on, että ei todellakaan laiteta yhdelle alueelle kaikkia kaupungin ulkomaalaisia. Tasaisemmin sijoittaminen on kaikkein parasta varmasti, miettii Jukka.

– Olen ihan samaa mieltä, ei pelkästään suomalaisia, tai pelkästään ulkomaalaisia. Ja arvostellaan molempia saman verran, ei kumpaakaan toista enempää, napauttaa Nadia.

Lue seuraavaksi