1. yle.fi
  2. Uutiset

Kalaryssäyksessä maistuvat uunituore kalakukko ja savusuolattu kala

Perinteisen Kalaryssäys-tapahtuman avajaispäivä veti hyvin väkeä Kuopion Satamatorille. Tämän vuoden teemana on kalakukko.

kalakukko
Kuopion Satamatorilla Kalaryssäys-markkinoilla tarjolla kalaherkkuja
Jouni Pilto / Yle

Kuopion perinteiset Kalaryssäys-markkinat alkoivat tänään perjantaina aurinkoisessa säässä. Kuopion Satamatorille odotetaan viikonlopun aikana tuhansia kävijöitä.

Paikallisen Jussin Toriherkkujen yrittäjä Juha Leppäkoski on tyytyväinen avajaispäivän tunnelmaan.

- Kelihän on aivan loistava ja ihmisiä vaeltelee näinkin paljon perjantaina päivällä. Huomenna voi olla aikamoinen kaaos, hän ennustaa.

Leppäkosken kojussa on tapahtuman teeman mukaisesti myynnissä paikallisia kalakukkoja.

Kalan maustamisen nyrkkisääntö on, ettei saa olla liian monta perusmaustetta

Jarmo Keinonen

- Nämä ovat varmasti markkinoiden ainoita kalakukkoja, jotka on otettu uunista tänä aamuna. Kukot ovat varmasti sata-asteisia sisältä, Leppäkoski kehuu.

Kalakukkoja ei ole juuri muutoin torilla tarjolla, vaikka savolainen perinneherkku onkin tämän vuoden Kalaryssäyksen teema.

- Ehkä nyt on päällekkäisiä tapahtumia ja myyjät hajonneet eri puolille Suomea. Eikä tänne mahtuisikaan, vaikka haluaisi kalakukkoja myydä, kun tämä on niin täyteen ahdettu, Leppäkoski pohtii.

"Laatu on ykkösasia"

Kolmipäiväiseen Kalaryssäys-tapahtumaan on ilmoittautunut noin 70 myyjää. Viikonlopun aikana torilla järjestetään kalaruokien valmistusnäytöksiä sekä muikunperkaus- ja kalastuskilpailuja.Kalakukkojen ja kalojen lisäksi Satamatorilla on myynnissä myös maalaisherkkuja, kuten hilloja ja hunajaa.

Leppäkosken kojun valikoimiin kuuluvat myös ahvenanmaalaiset kalat.

- Ahvenanmaalla on paljon kalanviljelijöitä, joilta saa varmasti kalaa. Siellä ei myöskään ole lammikko-ongelmaa eli kaloissa ei maistu multa, vaan ne ovat raikkaan makuisia.

Tapahtuman vierailijat syövät kalansa Leppäkosken mukaan mieluiten paikan päällä tai ostavat valmista kalaa kotiin vietäväksi. Sen sijaan raakaa kalaa on vähemmän tarjolla.

Nämä ovat varmasti markkinoiden ainoita kalakukkoja, jotka on otettu uunista tänä aamuna.

Juha Leppäkoski

- Täällä kannattaakin syödä, kun laatu on varmasti hyvää. Laatu on ykkösasia. Teetän oman tuotteeni ja valitsin valmistajan sen mukaan, että tuotteet ovat varmasti laadukkaita. Huonoa ei ole varaa myydä, leimautuisin välittömästi.

Jarmo Keinonen on tullut Kuopioon hieman kauempaa, Ruovedeltä. Hän on tuonut mukanaan mausteita, maustekastikkeita ja säilykkeitä.

- Kalan maustamisen nyrkkisääntö on, ettei saa olla liian monta perusmaustetta. Suola on perinteinen, ja sitä kalalle jonkin verran laitetaan ja pikkaisen pippuria. Tilli ja karhunlaukka ovat todella hyviä. Sitruuna soveltuu kalalle ja tietysti monta muutakin maustetta, Keinonen ohjeistaa.

Nyt paluun on tehnyt myös kolmisenkymmentä vuotta sitten Suomessa kielletty savusuola.

- Kemiallisesti tuotettu savun aromi kiellettiin täällä. Viitisen vuotta sitten Hollannissa löydettiin luontainen savuaromi ja sen käyttö on ihan ok. Se on loistava mauste, mutta ei kestä pitkään kuumaa. Se laitetaan siis lähes valmiiseen ruokaan vasta, Keinonen kertoo.

Lue seuraavaksi