1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Keskiaika kiehtoo nykyihmistä – roolileikki vie menneisyyteen

Haarniskoidut ritarit ratsastivat perjantaina Kokkolan halki. Vihkiytyneimmät alan harrastajat eläytyvät syvälle ajan tapahtumiin ja luovat itselleen tarkan roolihahmon. Keskiaikatapahtumien suosio kasvaa vuosi vuodelta.

Kotimaan uutiset
Ritari hevosen selässä.

Kokkolassa sukelletaan lauantaina kolmannen kerran keskiajan maailmaan Kirkonmäellä, paikalla joka oli keskiajalla vielä meren saartama saari. Tapahtuman yhtenä kulissina toimiva Kaarlelan kirkko rakennettiin myöhäiskeskiajalla, 1500-luvun alussa. Ensimmäiset dokumentit paikasta vievät vuoteen 1375, silloin pihasta kadonnut pikkutyttö palasi takaisin oltuaan viikon kadoksissa, ihmisiä ihmetyttänyt tapaus taltioitiin kirkon pyhimyskirjoihin.

Pastori Martti Nykäsen keskiaikainnostuksesta on kiittäminen elävästi historiasta kertoneita opettajia. Nyt Nykänen rakentaa omaa roolihahmoaan sitä mukaan kun Kokkolan keskiaikainen historia avautuu hänelle. Asussa olevat koristeet antavat viitteitä kantajastaan.

– Roolihahmoni on aika varakas, kirkonmies en kuitenkaan ole. Kyllähän tämä on leikkiä, roolileikkiä, naurahtaa Nykänen.

Kokkolassa kaksi kertaa aiemmin järjestetty keskiaikapäivä on osoittautunut.

Olisiko se siinä, että ihmisillä on kaipuu johonkin toiseen aikaan.

– Olisiko se siinä, että ihmisillä on kaipuu johonkin toiseen aikaan. Sitten on näitä larppauksia ja roolipelejä. Nyt pääsee kaikki osallistumaan. Ei tarvitse pukeutua, saa pukeutua, pääsee näkemään turnajaisia, miekkailuesitystä. On keskiaikaista ruokaa ja vähän markkinatouhua, kuvailee arkistoassistentti Merja Passoja K.H. Renlundin museolta.

Tapahtumat kasvattavat suosiota

Järjestäjät odottavat lauantain tapahtumaan Kirkonmäelle jopa 5000 kävijää. Alueelle on muun muassa ilmainen linja-autokuljetus keskustasta. Rohan Tallit on ritarihevosineen kiertänyt kymmenisen vuotta Suomen keskiaikatapahtumia.

– Joka vuosi on joka paikassa enemmän ja enemmän jengiä ja nämä tapahtumat lisääntyvät. Joka vuosi on tullut ainakin yksi tapahtuma lisää. Kyllä siinä jokin ihmisiä kiehtoo. Mikä siinä kiehtoo, niin se on vähän hakusessa. Ehkä se on se yksinkertaisuus. Elämä oli silloin ihmisten mielestä yksinkertaista, vaikka se todellisuudessa ei sitä ollut, pohtii yrittäjä ja ritari Jaakko Nuotio.

– Keskiaika antaa varmasti vähän erilaista perspektiiviä. Esimerkiksi ruoka, maut ovat vähän erilaisia, mutta hienoja makuja. Se antaa erilasta näkökulmaa. Vaatteet ovat todella käytännöllisiä ja minua ilahduttaa se, että miehet olivat koreasti pukeutuneita, sanoo Passoja.

Markkinahumun lisäksi Kokkolassa pohditaan seminaarissa keskiajan maailmankuvan muutosta maakeskeisestä aurinkokeskeiseksi, kuun vaikutusta kansanperinteeseen ja keskiajan navigointitaitoja. Seurakunta on yksi Kokkolan keskiaikatapahtuman järjestäjistä. Nykypäivän näkökulmasta katsottuna ristiretkiä käynyt kirkko ei ehkä ole paras mahdollinen roolimalli.

– Kyllä sitä tietenkin kannattaa muistella ja ymmärtää omaa taustaansa vastaan. Menneisyydestä voi oppia, oppia ymmärtämään miksi ollaan täällä kuin ollaan, pohtii Nykänen.

Lue seuraavaksi