1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tryffelikoira vainuaa arvosienet, mutta ihminen voi pilata löydön

Sienten etsintään erikoistuneet koirat löytävät huippukalliin sienen jopa kymmenien senttien syvyydestä hetkessä. Leiville tryffelietsintä ei vielä Suomessa lyö, mutta markkinat ovat kasvavat.

luonto
Tryffelikoira Pala etsii sieniä.
Vihtori Koskinen / Yle

Ulinasta ei ole tulla loppua, kun tryffeleiden etsintään koulutetut Siiri ja Pala haistavat arvosienet maan uumenista. Koirat tökkivät savista maata kuonollaan, vinkuvat ja kuopsuttavat.

Omistaja Jaana Lamppu-Blickillä on tekemistä, että hän ehtii lapioineen paikannollistaa koirien löydökset ennen kuin etsijät singahtavat seuraavalle apajalle.

- Koira haistaa pienenkin tryffelin ja merkkaa sen. Italiassa koirat pääsevät helpommalla, sillä siellä on suurempia tryffeleitä kuin Suomessa.

Vartin samoilu lahtelaisessa puistossa antaa kuitenkin kelpo saaliin. Kourallinen pikkurillin pään kokoisia tryffeleitä riittää mainiosti esimerkiksi pastan maustajaksi.

Tryffeleitä kädellä.
Vihtori Koskinen / Yle

Tyyris ja arvostettu

Tryffelit ovat kallista ja arvostettua herkkua.

Suomessa niiden kilohinta on noin 3 000 eurossa, Italiassa hinta voi kivuta jopa 5 000 euroon. Maailman huippukeittiöissä tryffeli on käytetty raaka-aine.

Koiransa tryffelinetsijöiksi opettanut Jaana Lamppu-Blick tietää, miksi tryffelit ovat niin kysyttyjä.

- Se on se saatavuus ja aromi. Maku on mielettömän ihana. Se ei muistuta mitään muuta vaan on omanlaisensa. Suurissa määrin sitä ei tarvitse laittaa ruokaan vaan se toimii mausteena.

Siiri ja Pala vingahtelevat levottomasti. Omistajansa mukaan koirat turhautuvat herkästi, jos ihminen ei heti löydä niiden merkkaamia aarteita.

- Yleensä kyse on siitä, että tryffeleitä ei itse näe, hän nauraa.

Koira näyttää paikan

Vielä vuosikymmen sitten suomalaiset elivät siinä kuvitelmassa, että kotimaisen maankamaran alla eivät tryffelit viihdy.

Väärässä olivat.

Maku on mielettömän ihana. Se ei muistuta mitään muuta vaan on omanlaisensa.

Jaana Lamppu-Blick

Seitsemisen vuotta sitten Lamppu-Blickin koira paikannollisti ensimmäistä kertaa arvosienen Suomesta. Sittemmin tryffeleitä on löytynyt runsaasti.

Tryffelin havaitseminen ilman koiraa on hankalaa, sillä sieni kasvaa maan sisällä jopa 20 senttimetrin syvyydessä.

Jaana Lamppu-Blick työskentelee kahden lagotto romagnolo -rotuisen koiransa Siirin ja Palan kanssa. Palan nimi on osuva, sillä se tarkoittaa italiaksi lapiota. Koira onkin varsinainen tehokaivuri.

- Toimeentuloa tryffeleistä saa vielä odottaa, mutta parempaan suuntaan mennään. Oi, katsopas, miten hieno tryffeli! Lamppu-Blick huudahtaa Siirin kuljetettua suussaan omistajalleen näytille pienen, savisen möykyn.

Aktiivisille ja innokkaille koirille sienien perässä möyryäminen sopii. Eivätkä ne vainua ainoastaan tryffeleitä.

- Jos Siiri istahtaa metsässä, siellä on yleensä kanttarelleja tai mustiatorvisieniä. Ne merkataan eri tavalla kuin tryffelit, joista koirat kertovat kaivamalla.

Lue seuraavaksi