1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Presidentti: Luovuus ja lakikirjan unohtaminen auttavat yhteistyössä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osoitti maakuntamatkallaan ymmärrystä Tornion ja Haaparannan rajayhteistyön hankaluuksille. Viime aikoina naapurikaupunkien yhteistyössä pinnalla ovat olleet erityisesti matkakeskukseen liittyvät ongelmat.

Kotimaan uutiset
Yleisö oli tullut kuuntelemaan presidentti Sauli Niinistöä Victorian torille.
Laura Holappa / Yle

Ensimmäistä kertaa Meri-Lapissa vieraillut presidentti Sauli Niinistö oli silminnähden tyytyväinen maakuntamatkan antiin.

Päivän mittainen vierailu alkoi tutustumisella Paavo ja Vuokko Väyrysen Pohjanrannan tilan toimintaan, jonka jälkeen presidentille esiteltiin tilalla parhaillaan vietettäviä Meri-Lapin ruokamessuja.

Presidenttiin vaikutuksen teki muun muassa Pohjanrannan tilan nuorisokodin toiminta ja hän kehui saaneensa uusia virikkeitä syrjääntyneiden nuorten asioihin.

- Kävimme paljon keskusteluja ja sain käytännön tietoa, miten nuorten ja erityisesti syrjään jääneiden asioista täällä ajatellaan ja miten ne hoidetaan. Tuntumaksi jäi, että näissä asioissa juuri käytännön toiminnan kautta syntyy hyviä toteutuksia, sanoi Niinistö.

Kelpaa malliksi muillekin

Keminmaasta presidentin ja hänen seurueensa matka jatkui Tornioon, jossa vieraita olivat vastassa sekä Tornion että Haaparannan kaupungin edustajat.

Tiivistä yhteistyötä tekevät naapurikaupungit saivat Niinistöltä kiitosta rohkeasta rajayhteistyöstä.

- Yhteistyö kelpaa malliksi Eurooppaa myöten ja esimerkiksi Suomen itärajalle. Haaveena olisi, että jonakin päivänä myös itärajalla ihmisten välinen kanssakäyminen olisi yhtä välitöntä ja vapaata, sanoi Niinistö.

Ymmärsin kuitenkin, että täällä on hyvin paljon käytännön luovuutta, jolla minimissään osataan jättää vaikka ne lakikirjat hyllyyn hetkeksi.

Sauli Niinistö

Ongelmat tuotiin esille

Isäntäkaupungit olivat evästäneet presidenttiä rajayhteistyötä hidastavista esteistä ja muun muassa kaupunkien yhteisen matkakeskuksen ongelmista.

- Vähän yllättäviä mutkia tulee ja sellaisiakin mutkia, joita kukaan ei ole tavoitellut, mutta sellaisia syntyy kun kahta systeemiä ja lainsäädäntöä toistensa kesken ja päällekkäin joudutaan soveltamaan.

- Ymmärsin kuitenkin, että täällä on hyvin paljon käytännön luovuutta, jolla minimissään osataan jättää vaikka lakikirjat hyllyyn hetkeksi, kiitteli Niinistö.

Tiedotustilaisuudessa presidentiltä kysyttiin, miten matkakeskuksen kohtaamat ongelmat voitaisiin ratkaista, mutta tähän hänellä ei ollut reseptiä.

- Kuulkaas nyt, kun nipin napin ymmärsin sen monimutkaisen ongelman, niin en ole vielä ennättänyt keksiä, miten sen ratkaisisi, Niinistö nauratti yleisöä.

Hän myönsi, että nykyinen järjestelmä on kankea tiivistä yhteistyötä tekevien kaupunkien kannalta.

- Jos yhdessä kyetään toimintoihin, niin sitten törmätään siihen, että on olemassa valmis oikeudellinen rakennelma, jossa kukaan ei ole ajatellut tällaista projektia. Mutta kyllä minä siihen aika eloisia ratkaisuja kuulin, totesi Niinistö.

Lue seuraavaksi