Marja-Sisko Aallon esikoisdekkarissa ratkotaan rikoksia puhumalla

Kuopion hiippakunnan tuomiokapitulin notaarin Marja-Sisko Aallon esikoisdekkari julkaistiin perjantaina. Murha tuomiokapitulissa kertoo murhasta ja kansainvälisestä aarrejahdista. Kuopioon sijoittuvassa romaanissa ratkotaan murhamysteeriä kirjailijalle tutussa ympäristössä puhumisen avulla.

kulttuuri
Marja-Sisko Aalto ja uusi dekkari
Pertti Huotari / Yle

Kuopion hiippakunnan tuomiokapituli esiintyy Marja-Sisko Aallon esikoisdekkarissa lähes samanlaisena kuin todellisuudessakin. Ainoa ero on toiselle seinälle muutettu peili, sekä ruumis, joka eräänä aamuhartauden hetkenä putoaa salin ikkunalta lattialle. Aalto halusikin esikoisteokselleen mahdollisimman autenttisen ja tutun ympäristön.

- Kirjassa liikutaan tämän päivän Kuopiossa ja tuomiokapitulin tiloissa. Mietin pitkään, mikä olisi tuomiokapitulin salissa sellainen paikka, johon mahtuisi piilottamaan ruumiin. Aluksi mietin pianon taakse, mutta paikaksi valikoitui lopulta ikkunanverho, jonka takaa ruumis putoaa romaanin alussa, Aalto sanoo.

Kuopion tuomiokapituli epätodellisin paikka murhalle

Murha tuomiokapitulissa -teos sijoittuu Kuopion lisäksi muun muassa sodanaikaiseen Eurooppaan. Tarina kietoutuu toisen maailmansodan aikaisen salaisuuden ympärille, jota ratkotaan Kuopion poliisin voimin. Kirjan teemaksi Marja-Sisko Aalto nostaisi tasa-arvon ja toisten auttamisen. Rikoksia ratkotaan Aallon esikuvan Agatha Christien tyyliin.

- Niitä selvitetään toisaalta perinteisin poliisin keinoin, mutta tietyllä tavalla pehmeästi. Ei sillä tavalla että mäiskitään turpaan ja ryypätään ja ulvotetaan renkaita, vaan jututtamalla ihmisiä ja saamalla heidät auttamaan toisiaan. Sykeröt alkavat selvitä, kun ihmiset tajuavat että täytyy puhua silloin kun on puhumisen aika ja puhua totta. Monet asiat yleensäkin selviäisivät maailmassa puhumalla, Aalto sanoo.

Puhuminen ja pitkät keskustelut saivat alunperin aikaan myös idean koko kirjalle.

Monet asiat yleensäkin selviäisivät maailmassa puhumalla.

Marja-Sisko Aalto

- Idea lähti tuosta kapitulin kahvipöydästä. Se on muutenkin tavattoman innovatiivinen ympäristö, meillä on loistavia tyyppejä siinä ja ajatus sinkoilee milloin minnekin. Joku keksi kysyä vuosi sitten talvella, että mikä olisi kaikkein epätodellisin paikka maailmassa, missä henkirikos tapahtuisi ja lopulta päädyimme Kuopion tuomiokapituliin. Siitä alkoi ajatus sitten kehittyä ja mietin, missä, miksi ja miten joku murhattaisiin täällä. Henkilöhahmot alkoivat elää omaa elämäänsä päässä, ja lopulta syntyi tarina, Aalto muistelee.

Alunperin Murha tuomiokapitulissa oli tarkoitus olla novelli, mutta tarina jatkoi Aallon mukaan kasvamistaan koko ajan.

- Kirjoittamisprosessi oli itsessään todella hauska ainakin aluksi. Kirjoitin tekstin ainakin neljä kertaa uudestaan ennen kuin kustannustoimittaja oli siihen tyytyväinen, hän nauraa.

- Lähetin rungon moniin kustantamoihin, mutta suuret kustantamot eivät ota esikoiskirjailijoita. Onneksi kuopiolainen ICASOS tarttui syöttiin.

Seuraavan kirjan aihe jo valmiina

Marja-Sisko Aalto pitää teoksensa keskeisenä asiana tasa-arvoa, lempeyttä ja yhteenpuhaltamista. Negatiiviset palautteetkin hän ottaa vastaan huumorilla.

- Onhan tästä tullut palautetta, että kirjassa kiihotetaan murhaamaan, mutta itse en sitä ihan noin näe, Aalto nauraa.

Entä onko kirjailija saanut vaikutteita myöskin kirkon piireihin sijoittuvista Dan Brownin dekkareista?

Se on hämmästyttävän voimakas kokemus nähdä lopulta oma teksti kirjan muodossa.

Marja-Sisko Aalto

- Brown kirjoittaa historiallisesti täyttä potaskaa ja hänen asiantuntemuksensa on erittäin puutteellinen. Esimerkiksi Enkelit ja demonit sekä Da Vinci -koodissa on kymmeniä asiavirheitä. Itse olen pyrkinyt siihen, että asiat ovat oikein. Olen lukenut aina paljon historiaa, ja tarkastan kaikki tiedot ennen kuin julkaisen ne kirjassa.

Vaikka tuore dekkari julkaistiin perjantaina, on Aallolla jo uusi aihe mielessä seuraavaan kirjaan.

- Se kertoo sodasta, Tornion maihinnoususta lokakuussa 1944, joka päättyi siihen, että löydettiin viinavarasto ja juovuttiin. Siinä yhteydessä sattui kaikenlaista ikävää. Kun takavarikoitiin viinoja ja potkittiin juopuneita sotamiehiä hereille, niin tuli käsirysyjä ja omiakin saatettiin ampua. Kuvittelen yhden tällaisen tilanteen ja 12 suomalaista miestä. Tarina on heidän elämästään siitä näkökulmasta, miltä heistä tuntui elää loppuelämä syyllisyyden kanssa.

- Katsotaan kuitenkin ensin, kiinnostaako tämä ensimmäinen kirja lukijoita. Se on hämmästyttävän voimakas kokemus nähdä lopulta oma teksti kirjan muodossa. Se on vähän sama tunne kuin aikanaan esikoislasta tai ensimmäistä lastenlasta pidellessä, Marja-Sisko Aalto hymyilee.

Imatran entinen kirkkoherra Marja-Sisko (aiemmin Olli) Aalto tuli julkisuuteen sukupuolenkorjausprosessinsa takia. Kuopiossa hän on työskennellyt kolmisen vuotta.