Uusitupa: Elintarviketeollisuudenkin tunnettava vastuunsa muotidieetti-ilmiöistä

Monia ruokavaliovillityksiä pitkään kritisoineen ravitsemustieteiden professori Matti Uusituvan mielestä elintarviketeollisuus hyödyntää muotidieettejä vastuuttomasti.

Kotimaa
Professori Matti Uusitupa
Adam Bellgrau / Yle

Professori Matti Uusitupa Itä-Suomen yliopistosta kritisoi elintarviketeollisuutta tavasta käyttää sairaille suunnattuja erityisruokatuotteita hyväksi myynnin edistämisessä. Elintarviketeollisuus luo hänen mukaansa mielikuvia, että erityisruokatuotteiden käytöllä olisi yleisempiä terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Esimerkiksi keliaakikoille tehtyjä tuotteita suositellaan tietyissä "muotidieeteissä". Todisteita tuotteiden terveyttä edistävistä vaikutuksista ei Uusituvan mielestä kuitenkaan ole.

- Kun on kyse tietyn sairauden erityisruokavaliosta, niin pitää välttää antamasta sellaista kuvaa, että esimerkiksi gluteenittomilla ruokavalioilla olisi jokin yleisempi terveyttä edistävä merkitys, Uusitupa tilittää.

"Muotidieeteistä" ei voida tehdä yleissuosituksia

Uusitupa ristii "muotidieeteiksi" nopeasti valtavirtaan ponnistavat, ja sieltä myös katoavat ruokavillitykset. Muutama vuosi sitten valloillaan ollutta karppausta, eli vähähiilihydraattista ruokavaliota hän pitää eräänä esimerkkinä tästä.

- Ihmiset haluavat kokeilla uutta. Se suotakoon heille. Mutta kun annetaan suurelle väestöosalle tai sairauksia poteville ravitsemussuosituksia, niin suositusten on pohjauduttava vahvaan tieteelliseen näyttöön, Uusitupa tuhahtaa.

Mutta kuinka sitten selittää monien kokemukset siitä, että tämänlaisten dieettien myötä olo on kohentunut selkeästi?

- On varmasti näin, että ei ole yhtä tietä pysyvään laihdutustulokseen. Muotidieettien tulokset perustuvat kuitenkin useimmiten 3-6 kuukauden tuloksiin. Kun on kulunut useampi vuosi, niin nähdään mikä hyöty niistä on. Nyt pitkäaikaishyöty on jäänyt enemmän arvailujen varaan.

- Suomalaisen diabetestutkimuksen seuranta-aika on kolmetoista vuotta. On näyttöä siitä, että nykyisten suositusten mukaisella ruokavaliolla he pärjäävät keskimäärin paremmin kuin muut suomalaiset, Uusitupa vastaa.

Kädenväännöstä ollut hyötyäkin

Uusitupa on saanut useat närkästymään kritiikillään. Muotidieettejä hän pitää ongelmallisina, koska niissä suurimmassa osassa suositukset perustuvat rajoituksiin, joilla voi olla ihmisten ruokavaliota yksipuolistava vaikutus.

Uusitupa vannoo itse pohjoismaisiin ruokasuosituksiin: ruokalautasen annin on oltava monipuolista, mutta samalla kohtuullista. Samalla tyydytettyjen rasvojen sijaan hän suosittelisi käytettäväksi kevyitä rasvoja ja hiilihydraatteja.

Toisaalta Uusitupa näkee aina jotain hyvääkin seuranneen karppauskohusta.

- Karppus toi esille sen, etteivät kaikki hiilihydraatit ole samanarvoisia. On turhia hiilihydraatteja, eräänlaisia höttöhiilihydraatteja. Kun otetaan ruokavaliosta turha sokerin käyttö, sokeripitoiset juomat ja päivittäiset makeiset leivokset pois, niin se yleensä muuttuu yhdellä muutoksella paremmaksi. Tietysti samalla tilalle pitäisi lisätä kasvikset, hedelmät ja marjat.