yle.fi-etusivu

Kallasvuo avautui: Nokia joutui toimitusjohtajakaudellani todella nopeaan murrokseen

Entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon mukaan Nokian oli vaikea vastata Googlen ja Applen aiheuttamaan uhkaan.

Nokia-kaupat
Olli-Pekka Kallasvuo

Nokia joutui ainutlaatuisen nopeaan murrokseen vuosina 2006-2010, sanoo Olli-Pekka Kallasvuo, joka oli tuolloin Nokian toimitusjohtaja. Nokian markkinoille tuli silloin kahdessa vuodessa uusia pelureita matkapuhelin-, internet- ja tietokonemaailmasta, kuten Apple ja Google.

- Nyt kun katsoo, nämä kaksi hallitsevat hyvin voimakkaasti. Siihen uhkaan oli todella vaikea vastata, Kallasvuo sanoo Ylen aamu-tv:ssä.

Nokia yritti Kallasvuon mukaan vastata murrokseen rakentamalla omaa osaamistaan, mutta pyrkimyksissä ei täysin onnistuttu. Nokia yritti rakentaa erilaisia palveluja, kuten lokaatio-, musiikki- ja tiedonjakokonsepteja silloisen Symbian-käyttöjärjestelmän päälle.

Ratkaisut osoittautuivat kuitenkin teknologisesti vaikeiksi toteuttaa.

- Symbian oli vanha käyttöjärjestelmä, ja uusien ratkaisujen liittäminen siihen oli teknologisesti vaikeaa. Se oli yksi syy, miksi vuoden 2011 ratkaisu [Windows-käyttöjärjestelmään siirtyminen] tehtiin: todettiin, että Symbianilla ei voi jatkaa.

Päätös siirtyä Windows-käyttöjärjestelmään oli Kallasvuon mukaan tarkkaan harkittu.

"Suuryrityksen itsetyytyväisyys vähentää riskinottoa"

Kallasvuo ei näe, että Nokiassa olisi ollut ylimielisyyttä. Sen sijaan hän kertoo käyttävänsä mieluummin sanaa "itsetyytyväisyys", joka valtaa suuret ja menestyvät yritykset.

- Menestyvissä yrityksissä asiat alkavat helposti tuntua mukavilta. Se vähentää riskinottohalua ja innovaatioita. Tällaista on jokaisessa menestyvässä suuryrityksessä, ja sitä vastaan on vaikea taistella.

Olli-Pekka Kallasvuo työskenteli Nokialla 30 vuotta, joista viisi toimitusjohtajana. Hän kertoo soittavansa nykyään uusimmalla Nokia Lumia -älypuhelimella.

"Tuntuu huonolta, kun tekee kaikkensa, eikä mikään auta"

Kallasvuo kertoo olevansa tyytyväinen siihen, että teki Nokian toimitusjohtajana parhaansa.

- Se on kaksijakoinen tunne. Toisaalta on tyytymätön siihen, että kaikkia tavoitteita ei saavutettu, mutta tyyväinen siihen, että teki parhaansa.

Hänen mukaansa tuntuu huonolta, kun tekee kaikkensa, eikä mikään auta.

- Mutta niinhän se on elämässä aina. Jos parhaansa yrittää ja tekee erittäin paljon työtä, ja panee sielunsa ja sydämensä siihen, enempää ei voi tehdä.