1. yle.fi
  2. Uutiset

Soini huolissaan Suomen vientikyvystä: "Työnantajan sivukuluja alennettava"

Viime viikolla saavutettua keskitettyä palkkaratkaisua Soini pitää maltillisena, muttei täydellisenä.

politiikka
Timo Soini

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on huolissaan Suomen hintakilpailukyvystä eli kyvystä saada tuotteita kaupaksi maailmanmarkkinoille.

- Hintakilpailukykymme suhteessa muihin on pudonnut, ja tähän täytyy kiinnittää huomiota. Meillä pitää olla edullista energiaa ja sellainen työn hinta, jolla pärjätään, Soini sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Soinin mielestä työnantajien sivukuluja on laskettava.

- Työmies ja -nainen ovat palkkansa ansainneet, mutta nyt nämä sivukulut siinä ohessa ovat liian raskaat. Sen takia meidän kilpailukykyämme pitää parantaa sillä lailla, että nimenomaan työnantajan sivukuluihin puututaan, niitä alennetaan siis, Soini totesi.

Soini palkkaratkaisusta: "Parempaankin olisi ollut mahdollisuutta"

Viime viikolla saavutettua keskitettyä palkkaratkaisua Soini kuvailee maltilliseksi, muttei täydelliseksi.

- Se on hyvä, että syntyi tällainen kansakuntaa kokoava ratkaisu, mutta vielä parempaankin olisi ollut mahdollisuutta. Tässä mielessä (puheenjohtaja) Matti Harjuniemi on oikeassa Rakennusliitossa, että ostovoimahan tässä putoaa ja se voi jäähdyttää ja jäädyttää kotimarkkinoita. Mutta kuitenkin on tärkeää, että meillä on tietty runko, tietty vakaus. Pidän tärkeänä, että tupo syntyi, mutta se olisi voinut syntyä vielä parempana, Soini pohti.

Soini peräänkuuluttaa nyt stoppia teollisuuden uusille rasitteille.

- Pidän energiaverojen nostoja käsittämättöminä. Rikkidirektiivi oli kansallisen tason suurhölmöily ja sitten vielä windfall-vero. Päästötön energia, ydinvoima, vesivoima, tuulivoima - no siitä tuulesta en ole niin innostunut, mutta päästötöntä sekin on - windfallilla näiden hyöty leikattaisiin pois. Mitäs järkeä siinä on? Soini kysyi.

PS:n keinot: työttömyys hoidettava

Perussuomalaisten keinoja kestävyysvajeen paikkaamiseksi on esitelty kesäkuussa laaditussa valtiovarainvaliokunnan mietinnössä. Esimerkkinä Soini mainitsee ratkaisun alle 30-vuotiaiden ja yli 55-vuotiaiden työttömyyden hoitoon. Näissä ikäryhmissä työttömyys on suurinta.

- Esitimme mallin, jolla näiden ryhmien rasituksia kevennetään ja paremmin toimeentulevat kantavat ne.

Perussuomalaiset ajaa omassa esityksessään myös yhteisöveron alentamista 24 prosentista 22:een. Hallituksen esityksessä veroa alennetaan 20:een.

- Se osa olisi käytetty elvyttämiseen ja pienten yritysten tukemiseen, Soini sanoo.

Lisäksi perussuomalaisilla on Soinin mukaan "sivutolkulla" muita ehdotuksia. Ylen toimittajan laskelmien mukaan perussuomalaisten esityksessä on neljä miljardia enemmän menoja kuin hallituksen rakenneuudistusesityksessä.

Lue seuraavaksi