Professori pitää hallituksen kaavailuja sokerijuomien veronkorotuksiksi riittämättöminä

Hallitus on korottamassa sokerijuomien, kuten limsojen ja ja mehujen verotusta, mutta jättämässä kevyttuotteiden verotuksen ennalleen. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm olisi kaivannut verotusmallia, jossa kevytjuomia olisi verotettu enemmän kuin makuvesiä.

politiikka
Mikael Fogelholm ja Noora Shingler.
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja bloggaaja Noora Shingler keskustelivat sokerijuomien verotuksesta Ylen aamu-tv:ssä lauantaina.

Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm pitää hallituksen suunnitelmia sokeripitoisten juomien veronkorotuksista riittämättöminä. Hallitus on nostamassa sokeristen virvoitusjuomien ja mehujen verotusta ensi vuoden alussa, mutta sokerittomien eli kevytvirvoitusjuomien verotus pysyy ennallaan.

Sokerijuomien veronkorotuksen tavoitteena on paitsi lisätä verotuloja, myös saada suomalaiset juomaan terveellisemmin.

Hallituksen veronkorotusta valmistelleen työryhmän työtä kommentoinut Fogelhom olisi rakentanut hierarkkisen verotusmallin, jossa juomat olisi jaoteltu eri kategorioihin.

- Hallituksen työryhmän tavoitteena on ollut puuttua lihavuuteen. Minä olisin rakentanut yhdistelmämallin, jossa sokeripitoisia virvoitusjuomia olisi verotettu enemmän kuin kevytvirvoitusjuomia, joita taas olisi verotettu enemmän kuin vesiä, Fogelholm sanoo Ylen aamutv:ssä.

Hän kuitenkin pitää hallituksen toimia oikeansuuntaisina.

- Lähtökohtana on lihavuuden ehkäisy, ja siinä mielessä sokeripitoisin juomiin puuttuminen on ihan oikein. On parempi, että ylipainoinen vaihtaa sokerilimsat kevytvirvoitusjuomiin, Fogelholm sanoo.