Intia kielsi käyttämästä kastittomia vesivessan korvikkeina

Köyhimmistä köyhimmät raapivat elantonsa tyhjentämällä käsin käymälöiden jätöksiä. Uusi laki uhkaa tällaisen työn teettäjiä vankeudella.

Kuva: Farooq Khan / EPA

Intian parlamentin alahuone on hyväksynyt lain, jolla pyritään parantamaan nöyryytettyjen köyhien asemaa. Laki kieltää kaupunkiasuntojen vesijohdottomat käymälät, joiden ulostesäiliöt tyhjennetään käsin. Tyhjentämiseen on tapana palkata pennosilla Intian kastijärjestelmän pohjimmaisia.  

Intiassa on enemmän temppeleitä kuin käymälöitä.

Ministeri Jairam Ramash

Työssään tyhjentäjät kiipeävät alusvaatteisillaan käymäläsäiliöiden ja viemärien syvyyksiin, josta he haravoivat ja kauhovat jätökset käsin koreihin. Niiden sisältö kaadetaan kottikärryihin ja kipataan mihin milloinkin. 

Tapa kiellettiin lailla jo 20 vuotta sitten, mutta laki on ollut jokseenkin tehoton. 300 000 ihmisen arvioidaan edelleen raapivan elantonsa kokoon likaisista likaisimmalla työllä, jonka tekijät kärsivät monista sairauksista. Pahimmillaan he tukehtuvat säiliöihin muodostuviin myrkyllisiin kaasuihin.

Tuhansista kaupungeista puuttuu toimiva viemäröinti

Tällä kertaa kongressi kokeilee kovia keinoja saadakseen lain toimimaan: vessan tyhjennyttämisestä käsin voidaan langettaa vuoden vankeusrangaistus ja satojen eurojen sakot.

Tällainen työ on vastoin oikeutta ihmisarvoiseen elämään, sanoi sosiaaliministeri Kumari Selja lakiäänestyksen jälkeen. Lain tavoitteena on myös järjestää vessantyhjentäjille koulutusta, jotta he voivat nousta halveksitusta asemastaan.

Seljan mukaan se vaatii myös asenteiden muuttamista maassa, jossa monet käytännöt perustuvat edelleen hindujen kastijärjestelmän sanelemiin perinteisiin.

Vakavia ongelmia on myös viemäröintijärjestelmissä, joihin paikalliset viranomaiset eivät ole panostaneet kylliksi. Toissa vuonna tehdyn selvityksen mukaan Intian miltei kahdeksasta tuhannesta kaupungista vain 160:ssa oli pätevä viemäröinti ja jätteenkäsittelylaitokset. Yli 600 miljoonalta intialaiselta puuttuu kaikkein alkeellisinkin käymälä.

Sanitaation heikkous on Intian kipein ongelma, sanoo maaseudun kehityksestä vastaava ministeri Jairam Ramash. Intiassa on enemmän temppeleitä kuin käymälöitä, hän summaa.