Kiinassa paljastui kiristysvyyhti - internetissä uhattiin levittää vääriä tietoja yrityksistä

Kiristäjät perustivat internetiin hallituksen nimissä sivustoja, joissa he uhkasivat kirjoittaa yrityksistä vahingoittavia artikkeleita.

Ulkomaat

Kiinan poliisi on pidättänyt 16 ihmistä, joita epäillään yritysten kiristämisestä uhkaamalla levittää niistä internetissä vääriä tietoja, uutistoimisto Xinhua kertoo.

Xinhuan mukaan neljä ryhmää perusti internetiin sivustoja, joiden väitettiin olevan hallituksen ylläpitämiä. Ryhmän jäsenet esiintyivät hallituksen tai kommunistipuolueen virkamiehinä tai toimittajina.

He uhkasivat julkaista sivuilla yrityksille kielteisiä artikkeleita, joista osa piti paikkansa mutta osa oli tekaistuja. Yritykset kuitenkin maksoivat vääriksikin tietämistään tiedoista, koska pelkäsivät maineensa puolesta, jos negatiiviset tiedot pääsisivät leviämään internetissä, poliisi kertoo Xinhualle.

Erään uhriksi joutuneen yrityksen edustaja kertoo, että he ovat työskennelleet niin kovasti yrityksen hyvän maineen puolesta, että mieluummin maksoivat saadakseen rauhan, vaikka tarinat olivatkin tekaistuja.

Xinhuan mukaan tapauksia oli yli 120, ja neljä ryhmää nettosivat kiristyksestä yhteensä yli kolme miljoonaa juania eli noin 370 000 euroa. Kiristystapaukset koskettivat seitsemää eri maakuntaa. Poliisin mukaan 11 epäiltyjen käyttämää internetsivustoa on suljettu ja tutkimukset jatkuvat.

Xinhua kertoo, että poliisi epäilee Jiangsun maakunnan virkamiestä yhteistyöstä yhden ryhmän kanssa. Tämän epäillään antaneen kiristysryhmän vetäjälle vinkkejä yrityksistä ja ohjanneen häntä kiristämään niitä sekä toimineen välittäjänä neuvotteluissa.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset