1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Australian voittajarintaman yhtenäisen pinnan alla kuplii

Australian konservatiivien vaalivoitto antaa poikkeuksellisen suuret mahdollisuudet omien tavoitteiden toteuttamiseen. Toinen asia on, miten yhteisiä tavoitteet ovat.

Australian konservatiivien suurimpia valtteja lauantain vaaleissa oli yhtenäisyys. Hallitusvaltaansa puolustaneen työväenpuolueen julkiset johtajuuskiistat saivat haastajan näyttämään yksimieliseltä, ja vakaus olikin yksi konservatiivijohtaja Tony Abbottin vaalilupauksista.

Aivan kampanjapuheiden mukaisissa suorissa riveissä puolue ei kuitenkaan seiso, ja suuri vaalivoitto voi tarkkailijoiden mukaan toimia nurinkurisesti eli paljastaa jakolinjat.

Australian keskuspankin hallintoon kuulunut ekonomisti Bob Gregory arvioi, että puolueen oikealta laidalta aletaan hoputtaa Abbottia perusteellisiin yhteiskunnallisiin muutoksiin, kun puolueella nyt on parlamentissa poikkeuksellisen vahva mandaatti. Puolueen toiselta laidalta taas ei katsota pelkästään hyvällä sosiaaliturvaan puuttumista tai turvapaikanhakijoiden kovaa kohtelua.

Abbottin vaalilupauksiin kuulunut palkallinen vanhempainloma ei puolestaan ole liikemiessiiven mieleen, ja jännitteitä on myös kiinalaisten maaostojen, työmarkkinauudistusten ja ulkomaisten investointien suhteen.

Konservatiivien koalitiossa on Abbottin liberaalipuolueen lisäksi kansallispuolue - karkeasti ottaen kaupunkilaispuolue ja maalaispuolue. Laajalla mantereella, jossa 80 prosenttia asukkaista elää muutamassa suuressa kaupungissa, myöskään kumppanipuolueiden tavoitteet eivät aina osu yksiin.

Senaatti on vielä kysymysmerkki

Piikiksi Abbottin kyljessä ennustetaan myös senaattia, jossa on edustajia puoluekentän äärestä toiseen sekä joukko riippumattomia. Kaikki pyrkivät vaikuttamaan maansa politiikkaan omasta näkökulmastaan. Ilmastoverokysymyksessä aktiivisilla vihreillä on senaatissa paljon enemmän painoarvoa kuin alahuoneessa.

Liberaalipuolueella on myös oma puheenjohtajapulmansa, joka näyttää kovin samanlaiselta kuin työväenpuolueen johtajansalkun siirtyily Kevin Ruddilta Julia Gillardille ja takaisin.

Abbott syrjäytti liikemiespankkiiri Malcolm Turnbullin puheenjohtajan paikalta vuonna 2009. Turnbullin kohtaloksi koitui työväenpuolueen ajaman ilmastoveron kannattaminen.

Abbottin voitto tuli kuitenkin vain yhden äänen enemmistöllä, ja kansanedustaja Turnbull on viimekesäisen kyselyn mukaan Abbottia suositumpi poliitikko. Tarkkailijat ovat jo miettineet ääneen, mahtaako johtajuudesta tulla piankin avoin kysymys.

"Politiikan katutappelija"

Abbot jakaa mielipiteitä myös henkilönä. Australian kansallisen yliopiston politologi Norman Abjorensen kutsuu häntä "politiikan katutappelijaksi", ja Monashin yliopiston professori Shaun Carney on samoilla linjoilla. Abbottin oppositiokautta on leimannut aggressiivinen vallanpito, hän sanoo. 

Abbottin jyrkkä kanta moniin sosiaalisiin kysymyksiin - muun muassa aborttiin ja sukupuolineutraaliin avioliittolakiin - on mielipidekyselyjen mukaan saanut naiset karsastamaan häntä. Pääministeri Julia Gillard suomi häntä viime vuonna julkisesti suoranaisesta naisvihasta, kun Abbott oli sanonut muun muassa, että miehet ovat naisia paremmin varustettuja johtamaan muita.

Australian katolisen yliopiston tutkija Greg Cavern varoittaa kuitenkin ajattelemasta Abbottia tyypillisen konservatiivin karrikatyyriksi. Tuleva hallitus pyrkii ratkomaan hyvin monimutkaisia kysymyksiä uusilla tavoilla, Cavern sanoo.