Norjan porvaririntama lähtee maanantain vaaleihin kyselyjen suosikkina

Mielipidekyselyt ja tarkkailijat pitävät vallan vaihtumista varmana. Nykyisille oppositiopuolueille ennakoidaan vähintään 95:tä paikkaa 169-paikkaisilla suurkäräjillä.

Norjan keskusta-oikeistolainen oppositio syrjäyttää työväenpuolueen johtaman nykyhallituksen selvästi, mikäli mielipidekyselyjen tulokset toteutuvat maanantain vaaleissa. Bergenin yliopiston politologi Frank Aarebrot pitää Norjan vallanvaihtoa varmimpana 60 vuoteen.

Aftenposten-lehden tuoreimman kyselyn mukaan oppositiolla on runsaan 54 prosentin kannatus, millä se saisi 95 paikkaa 169-paikkaisille suurkäräjille. Nykyiselle hallituspohjalle – työväenpuolueelle, sosialisteille ja keskustapuolueelle – on Aftenpostenin mukaan luvassa 68 paikkaa. 

Viime viikolla julkaistuissa TV2:n ja Verdens Gang -lehden kyselyissä porvaririntaman arvioitiin saavan 95–98 suurkäräjäpaikkaa. Työväenpuolue sinänsä jäisi yhä suurimmaksi puolueeksi.

Edistyspuolue ensi kertaa hallitukseen?

Oikeiston voitto saattaa avata hallituksen ovet myös populistiselle edistyspuolueelle. Kerta olisi ensimmäinen puolueen 40-vuotisessa historiassa. Puolue on viime aikoina vaimentanut  siirtolaisvastaisia puheitaan.

Vaalien alla on väitelty muun muassa terveydenhoidosta, koulutuksesta, veroista, siirtolaisuudesta ja ympäristöstä. Kuumin kysymys on se, missä määrin ja mihin Norjan tulisi käyttää öljyvarojaan.

Monista kysymyksistä vallitsee erimielisyyksiä myös porvaririntaman puolueiden kesken, mikä ei povaa helppoja hallitusneuvotteluja, vaikka yhteinen edustajamäärä valtiopäivillä olisikin tukeva.