Olkiluoto 2 ajetaan alas

TVO:n mukaan reaktori ja sen suojatoiminnot toimivat normaalisti eikä mitään vaaraa ole.

Kotimaa
Olkiluodon ydinvoimala.
Yle

Olkiluodon ydinvoimalan kakkosreaktoria ajetaan parhaillaan alas. TVO:lta kerrotaan, että alasajo jouduttiin aloittamaan, koska generaattorin lämpeäminen laukaisi turbiinilaitoksen suojaukset.

- Tänä aamuna ennen kello yhdeksää laukesi turbiinin pikasulku generaattoripuolen laukaisusta. Tällä hetkellä ei tiedetä, mistä laukaisu on tullut. Laitosta ajetaan seisokkiin ja vikaa paikallistetaan, kertoo TVO:n käyttötoimiston päällikkö Petri Lavi.

Vikaa paikallistetaan

TVO:lta kuitenkin vakuutetaan, ettei ole kysymys mistään vaaratilanteesta.

- Reaktori ja sen suojaukset ovat toimineet aivan normaalisti.

Vian aiheuttajasta ei ole vielä tietoa.

- Vikaa paikallistetaan. Ajamme reaktoria alas ja jäähdytämme turbiinia, jotta turbiinin akseli voidaan pysäyttää myöhemmin maanantaina. Sen jälkeen päästään tarkemmin katsomaan, missä ongelma on, kertoo TVO:n tuotantojohtaja Mikko Kosonen.

Viimeksi vastaava pikasulku 2006

TVO:n tuotantojohtaja Kosonen ei osaa tässä vaiheessa arvioida seisokin kestoa. Suunnittelemattomat alasajot ovat Kososen mukaan harvinaisia.

- Olkiluodon laitokset ovat käyneet hyvin. Laitoksen tuotannon keskeyttäviä pikasulkuja on tullut ehkä kerran yhdeksässä vuodessa. Olkiluoto 2:ssa tällainen turbiinipikasulku täydeltä teholta on ollut viimeksi 2006.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset