"Herkkutupakkakiellot ovat ihan paikallaan"

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on saanut viime viikkoina useita identtisiä, tupakkalakia kritisoivia viestejä. Tupakkajätin alulle pistämä lobbauskampanja ei tullut mepille yllätyksenä. Hänen puolestaan ihmiset saisivat olla edustajaan enemmänkin yhteydessä.

Kuva: Katariina Luoma / Yle

Tupakkajätti Philip Morris on laittanut tupakka-askeihin pienen lappusen, jossa se kyseenalaistaa tupakan hinnan sekä EU:n laajuisen tupakkalain. Yhtiö kysyy samalla tupakoitsijoilta, josko he tuntevat itsensä II-luokan kansalaisiksi.

Tupakka-askeihin laitetussa lapussa kehotetaan menemään nettisivuille, josta voi lähettää valmiiksi kirjoitetun viestin edustajalle Euroopan parlamenttiin. Tämä tupakkakampanja pyörii vain Suomessa.

- Niitä on tullut tässä viimeisten viikkojen aikana useita kymmeniä, myöntää kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Mentolisavukkeista kovin kädenvääntö

Kuuluisassa tupakkadirektiivissä eniten kädenvääntöä ovat Pietikäisen mukaan aiheuttaneet varoitusmerkit, sähkötupakat ja maustetupakat. Tupakkateollisuus on huolissaan erityisesti mentolisavukkeiden kohtalosta.

Pietikäinen uskoo, että mentolisavukkeiden kohtalosta tullaan vielä äänestämään. Hän myöntää, että oma kanta on vielä harkinnassa.

- Toisaalta onko sillä nyt eroa onko se vanilja, menthol vai karkin maku, mikä tekee tupakasta kivemman ja haluttavamman? Tällaiset herkkutupakkakiellot ovat mielestäni ihan paikallaan, Pietikäinen pohtii.

He ovat eniten yhteydessä ja käyttävät laajoja, tehokkaita - jopa aggressiivisia kampanjoita.

Sirpa Pietikäinen

Hänen puolestaan kansalaiset saisivat olla aktiivisemminkin yhteydessä heitä koskettavista aiheista. Myös lobbaus on tullut vuosien saatossa europarlamentaarikolle tutuksi, eikä tupakkakampanjakaan ole hätkähdyttänyt.

- Perinteisesti tupakkateollisuus on niitä vahvimpia ja isoimpia panoksia käyttäviä lobbareita EU:ssa. He ovat eniten yhteydessä ja käyttävät laajoja, tehokkaita - jopa aggressiivisia kampanjoita, Pietikäinen kuvailee.