Mikkelin Päämajakoulun rakenteista löytyi syöpää aiheuttavaa materiaalia

Mikkelin Päämajakoulun ala- ja välipohjarakenteista on löytynyt kreosoottia, eli kivihiilipikeä sisältävää materiaalia. Kreosoottia pidetään vaarallisena aineena, koska sen on nähty aiheuttavan syöpää. Päämajakoulun oppilaat ovat opiskelleet vuodesta 2012 saakka entisissä Mikkelin Yhteiskoulun tiloissa.

Kotimaa
Päämajakoulun luokkahuoneen lattia on avattu tutkimuksia varten.
Päämajakoulun luokkahuoneen lattia on avattu tutkimuksia varten.Adam Bellgrau / Yle

Mikkelin Päämajakoulun ala- ja välipohjarakenteista on löytynyt kreosoottia sisältävää materiaalia. Kreosoottia, eli kivihiilipikeä on käytetty esimerkiksi vanhoissa, ennen 50-lukua valmistuneissa rakennuksissa kosteuseristeenä. Ainetta on käytetty myös puun suojaukseen.

Kreosootti voi aiheuttaa syöpää, kosketuksessa kirvelyä tai punoitusta ja ärsyttää myös hengitystä.

Kiinteistöjohtaja Riitta Väänänen Mikkelin kaupungin tilakeskuksesta kertoo, että löydetty kreosootti on poistettu keväällä 2013 purkutöiden yhteydessä. Lisäksi rakennuksen välipohjista on löytynyt vanhoja kosteusvaurioiotuneita muottilaudoituksia, jotka on niin ikään purettu pois.

- Kysehän on vakavasta asiasta sinänsä. Todellakin yhdisteet ovat mahdollisesti syöpää aiheuttavia, mutta kouluterveydenhuolto ja työterveyshuolto ottavat yksittäisten henkilöiden kohdalla kantaa, minkälaisia vaikutuksia kreosootilla on voinut olla.

- On muistettava, että nyt on selvitettävä vielä pitoisuuksien määrät, eli miten suuri pitoisuusmäärä kreosoottia on haihtunut rakennuksessa ilmaan. Vielä on liian aikaista arvioida, minkälaisia vaikutuksia aineella on mahdollisesti ollut, terveystarkastaja Hannu Hulkkonen Mikkelin kaupungilta kertoo.

Myös museotiloista löytynyt kreosoottia

Samoja kreosoottia sisältäviä materiaaleja on löytynyt myös Päämajamuseon puolelta. Museon ala- ja välipohjien purkutyöt alkavat lokakuussa, kun museotilat on tyhjennetty.

- Työt jatkuvat siten, että nyt kun Päämajakoulun puolelta purkutyöt on saatu tehtyä, rakennusta jatketaan saman tien. Heti kun olemme saaneet pari luokkatilaa ja lattiaa rakennettua, käytämme näitä luokkatiloja museon tavaroiden varastona sen aikaa, jotta purkutyöt museon puolella saadaan päätökseen, kiinteistöjohtaja Riitta Väänänen Mikkelin kaupungilta kertoo.

Museon ja koulun remontin arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2014. Oppilaat kuitenkaan eivät palaa kouluun opiskelemaan, vaan tiloissa järjestetään tämän jälkeen uudet tutkimukset.

- Otamme talvella vielä remontin valmistumisen jälkeen mikrobinäytteet ja kuitunäytteet rakennuksessa. Tarkistamme sisäilman laadun ja vasta sitten teemme lopullisen päätöksen siitä, onko tilat saatu kuntoon ja mihin tiloja käytetään tulevaisuudessa, Väänänen muistuttaa.

Useat lapset ovat valitelleet oireita Päämajakoulussa

Päämajakoulu jouduttiin sulkemaan toistamiseen syksyllä 2012. Ensimmäisen kerran evakossa oltiin keväällä 2012 rakennuksessa ilmenneiden korkeiden kuitu- ja pölypitoisuuksien vuoksi.

Noin 300 alakoulun oppilasta on sittemmin opiskellut Yhteiskoulun- ja kansalaisopiston tiloissa.

Kesällä 2012 järjestetyn remontin jälkeen mikrobipitoisuudet nousivat uudelleen kiusaksi, jonka jälkeen päätettiin avata myös rakennuksen välipohjarakenteet.

- Kreosootti-löydös osoittaa ainakin sen, että kun lattianmittauksia ja selvityksiä tehdään, kannattaisi huomattavasti enemmän kuunnella käyttäjien oireita. Päämajakoulun henkilökunnalla on ollut sellainen ongelma, että meidän oireita ei ole otettu tosissaan.

- On selitetty mittaustuloksilla, että sisäilman laatu on ollut sallituissa rajoissa. Ei tämänlaisissa tiloissa voi tietenkään opiskella tai tehdä töitä, Päämajakolun rehtori Heikki Väätänen toteaa.