1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Suomessa kehitetään rotavirusrokotetta kehitysmaihin

Kehitysmaissa rotavirus johtaa vuosittain lähes puolen miljoonan lapsen kuolemaan. Tutkimukseen voi osallistua Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla.

Kuva: YLE

Rotavirusrokotteen käyttö laajenee maailmalla. Tampereen yliopiston uusi tutkimus kehittää kehitysmaihin soveltuvaa rotavirusrokotetta.

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksessa on tutkittu rotavirusrokotteita 30 vuotta. Parhaillaan tutkitaan käytössä olevan rokotteen (RotaTeq™) uutta versiota, joka kestää paremmin lämpöä. Uusi rokote helpottaisi erityisesti kehitysmaiden lasten rokottamista rotaviruksen aiheuttamaa ripulitautia vastaan.  Koostumusta on muutettu siten, että rokote kestää paremmin korkeita lämpötiloja, jolloin sen kuljetus ja säilytys on helpompaa.

Tutkimus kestää puoli vuotta ja siihen voi osallistua Tampereen yliopiston rokotetutkimusklinikoilla: Tampereella, Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Turussa, Porissa, Kokkolassa, Seinäjoella ja Oulussa.

Kehitysmaissa rotavirus johtaa vuosittain lähes puolen miljoonan lapsen kuolemaan. Rokottaminen on nyt käynnistymässä Afrikassa. Viime vuonna viisi Afrikan maata aloitti rokotukset kansainvälisen rahoituksen turvin, ja tänä vuonna mukaan voi tulla 12 uutta maata.

Suomessa rotavirusrokote on kuulunut pikkulasten rokotusohjelmaan vuodesta 2009.

- On hienoa, että 30 vuoden kuluttua tutkimusten aloittamisesta rokote on Suomessa käytännössä poistanut taudista johtuvat sairaalahoidot. Kehitysmaissa rotavirusrokottaminen voisi estää noin 200 000 -300 000 lapsen kuoleman vuosittain, toteaa elämäntyönsä rotavirusrokotteiden parissa tehnyt professori Timo Vesikari Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksesta.