Ennakkotilasto: Yksikään lapsi tai nuori ei hukkunut kesällä

Kyseessä on Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan todennäköisesti ensimmäinen kerta, kun yksikään alaikäinen ei hukkunut kesällä.

Kotimaa

Yksikään lapsi tai nuori ei hukkunut kesällä, selviää Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton ennakkotiedoista.

Liiton toiminnanjohtaja Pärla Salomaa arvele, että kyseessä on todennäköisesti ensimmäinen kesä, jonka aikana yhtään alaikäistä ei ole hukkunut.

- Ehkä valistus on purrut. On kasvanut sukupolvi, jolle vesiturvallisuus on luonteva asia. Pelastusliivit pidetään päällä ja ollaan fiksusti vesillä, Salomaa sanoo.

SUH:n uutisseurantaan perustuvista tilastoista selviää, että elokuun loppuun mennessä tänä vuonna on hukkunut yhteensä 88 ihmistä. Viime vuonna vastaava luku oli 81. Liiton mukaan kuluvan vuoden lämmin kesä lisäsi erityisesti uidessa tapahtuneita hukkumisia.

Pitkällä aikavälillä hukkumistapausten määrä on kuitenkin vähentynyt tasaisesti.

Tänä vuonna hukkuneista, joiden iästä on maininta, jopa 75 prosenttia oli 50-vuotiaita tai vanhempia. Nuorin hukkunut oli 21-vuotias. Salomaa huomauttaa, että vaikka kaikkien hukkuneiden iästä ei ole uutisjutuissa mainintaa, yleensä kuitenkin aina kerrotaan, jos uhri on alaikäinen.

Hukkuneista valtaosa oli miehiä. Miehet hukkuvat kesällä useimmiten vesiliikenteessä tai uidessa, naiset lähes aina uidessa.