1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä kehottaa USA:ta keskittymään Syyrian rauhankokoukseen sotatoimien sijaan

Lavrovin mukaan sotilaalliset iskut Syyriaan uhkaisivat lisätä terrorismia.

Venäjä ja Syyria kehottavat Yhdysvaltoja keskittymään Syyrian rauhankonferenssin järjestämiseen sotilastoimien sijaan, sanoo Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.

Lavrov puhui tavattuaan Syyrian ulkoministerin Walid al-Muallemin Moskovassa. Lavrov sanoi, että poliittinen ratkaisu on yhä mahdollinen ja Syyrian hallitus on edelleen valmis rauhanneuvotteluihin.

Sotilaalliset iskut Syyriaan uhkaisivat Lavrovin mukaan lisätä terrorismia alueella sekä käynnistäisivät uuden pakolaisvirran.

Lavrov sanoi, että Venäjä on valmis kutsumaan Moskovaan kaikki osapuolet, jotka ovat kiinnostuneita Syyrian kriisin ratkaisemisesta poliittisesti. Hänen mukaansa rauhanomaiselle ratkaisulle ei ole vaihtoehtoa.

Al-Muallem vakuutti, että Syyrian hallitus on valmis osallistumaan rauhanneuvotteluihin ilman ennakkoehtoja ja tekemään yhteistyötä venäläisten ystäviensä kanssa. Ministerin mukaan poliittinen ratkaisu on ainoa oikea. Hän kuitenkin varoitti, että jos hyökkäys tapahtuu, kanta muuttuu.

Al-Muallem välitti Moskovassa presidentti Vladimir Putinille presidentti Bashar al-Assadin kiitokset siitä, että Venäjä piti Syyrian puolta viime viikolla pidetyssä G20-maiden kokouksessa.

Yhdysvaltain kongressin odotetaan aloittavan maanantaina keskustelu Yhdysvaltain mahdollisista iskuista Syyriaan. Presidentti Barack Obama haluaa rangaista iskuilla Syyrian hallitusta iskusta, jossa armeija Syyrian opposition mukaan käytti kemiallisia aseita.