Kuopiosta New Yorkin muotiviikoille – nuori korumuotoilija oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Kuopiolaisen korumuotoilijan Jenni Rutosen ura on edennyt viime aikoina suurin harppauksin. Onnekkaan sattuman kautta Rutosen korut päätyivät Ivana Helsingin näytökseen, New Yorkin muotiviikoille.

viihde
Kuopiolainen korumuotoilija Jenni Rutonen ja perhoskoru
Marianne Mattila / Yle

Ivana Helsingin New Yorkin muotiviikkojen näytöksessä lavalla astelee vaaleita naisia hapsumekoissa, kaulassaan hopeiset perhoskorut. Neljään asukokonaisuuteen kuuluvat korut ovat Maaningalla syntyneen Jenni Rutosen käsialaa.

Rutonen seurasi viime keskiviikkona 4. syyskuuta järjestettyä näytöstä suorana internetissä.

- Olihan se surrealistisen fiilis, että siellä ne menee, siellä ne oikeasti on.

Suhonen bongasi korun yleisöstä

Mallien kaulaa koristanut hopeaperhonen, nimeltään Kesän siivekäs, on Rutosen tunnetuin koru. Se myös avasi sattuman kautta nuorelle korumuotoilijalle oven New Yorkin muotiviikoille.

- Olin kai oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Olin yrittäjien tilaisuudessa täällä Kuopiossa keväällä, jossa Ivana Helsingin toinen perustaja Pirjo Suhonen oli pääluennoitsijana. Hän huomasi yrittäjäjärjestön ihmisellä perhoskorun kaulassa ja kysyi, kuka korun on tehnyt. Hänelle kerrottiin, että tekijä istuu tuolla yleisössä, Rutonen kertoo.

Pitihän sitä vähän aikaa miettiä, mutta tämä oli sellainen tilaisuus, josta ei voi kieltäytyä.

Jenni Rutonen

Suhonen pyysi Rutosta puheilleen, käyntikortteja vaihdettiin ja sovittiin yhteistyöstä. Ensimmäinen yhteinen projekti toteutui heinä-elokuun vaihteessa, kun Rutosen koruja oli kolmen viikon ajan esillä Ivana Helsingin pop up -korumyymälässä Helsingissä.

Samassa yhteydessä Rutonen kertoi olevansa kiinnostunut pääsemään mukaan muotinäytöksiin, joista hänelle ei ollut aikaisempaa kokemusta.

- Meni ehkä viikko ja sitten sain sähköpostin, että lähtisinkö mukaan New Yorkin muotiviikoille. Olin itse vähän aikaa, että öö, oho. Olisin ollut ihan tyytyväinen Helsingin pikkunäytöksiin. Pitihän sitä vähän aikaa miettiä, mutta tämä oli sellainen tilaisuus, josta ei voi kieltäytyä.

Pääsy New Yorkin muotiviikoille oli kuin lottovoitto nuorelle korumuotoilijalle, jonka yritys Jenni Rutonen Design on toiminut vasta puolentoista vuoden ajan.

- Toivon, että tästä tulee näkyvyyttä ja edes yksi kontakti vaikka sitten New Yorkin päähän.

Mallisto kasvaa pikkuhiljaa

Rutosen mukaan yritys tähtää kansainvälisille markkinoille, sillä Suomen markkina-alue on kovin pieni ja kilpailu kovaa.

- Toki ympäri maailmaa tehdään paljon koruja, mutta uskon, että globaaleilla markkinoilla on enemmän mahdollisuuksia liikkua. Asiakkaat hakevat pienemmiltä tekijöiltä, mielenkiintoisilta ihmisiltä mielenkiintoisia tuotteita. He etsivät erilaisuutta, eivät massatuotteita.

Olihan se surrealistisen fiilis, että siellä ne menee, siellä ne oikeasti on.

Jenni Rutonen

Rutonen valmistui Kuopion muotoiluakatemista vuonna 2009 muotoilijaksi pääaineenaan jalometallit. Hänellä on myös kultasepän tutkinto. Tällä hetkellä Rutosella on vasta yksi korumallisto, jota on kasvatettu pikkuhiljaa.

- Kesällä mallistoon tuli Ujo korento, joka oli Ivana Helsingin pop upissa ja vilahti näytöksessä. Tämähän on vain yhden ihmisen yritys ja on edettävä hiljaa, että kokonaisuus on jollain lailla hallittavissa. Sitten kun yritys kasvaa eikä kaikkea tarvitse tehdä itse, niin mallistokin laajenee.

Yrityksen tulevaisuuteen Rutonen suhtautuu avoimin mielin.

- Vaikka kuinka hyvin valmistautuisit johonkin, niin aina tulee vastaan jotakin yllättävää. Otetaan siis vastaan mitä tulee ja edetään sen mukaan.