1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kerry: Syyria voisi välttää iskun luovuttamalla kemialliset aseet

Yhdysvaltain ulkoministeri ei kuitenkaan usko Syyrian näin tekevän. Yhdysvaltain ulkoministeriö tarkensi myöhemmin, että Kerryn kommentti oli tarkoitettu retoriseksi.

Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen ulkoministerit William Hague ja John Kerry puhuivat lehdistölle Lontoossa 9. syyskuuta. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoo, että Syyrian hallitus voisi välttää siihen kohdistuvat sotilaalliset iskut, jos se luovuttaisi kaikki kemialliset aseensa kansainväliselle yhteisölle viikon kuluessa. Kerry ei kuitenkaan usko, että Syyria näin tekisi.

Kerry puhui Lontoossa yhteisessä tiedotustilaisuudessa Britannian ulkoministerin William Haguen kanssa.

Myöhemmin Yhdysvaltain ulkoministeriö tarkensi sähköpostilausunnossaan, että Kerryn kommentti oli retorinen, ja koski sen vaihtoehdon epätodennäköisyyttä, että al-Assad luovuttaisi kemialliset aseensa, joita on kieltänyt käyttävänsä.

Pääajatuksena oli, ettei tämän brutaalin diktaattorin voi luottaa luovuttavan kemiallisia aseita, muuten hän olisi tehnyt niin jo kauan sitten, ministeriö selitti.

Kerry: Kemialliset aseet al-Assadin valvonnassa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama haluaa rangaista Syyriaa kemiallisin asein tehdystä iskusta, jonka oppositio väittää armeijan tehneen elokuussa Damaskoksen lähellä.

Syyrian hallitus on kiistänyt tehneensä iskun ja sanoo, ettei Yhdysvalloilla ole todisteita. Kerry on kuitenkin vakuuttunut siitä, että Syyrian hallitus antoi määräyksen iskuun ja että todsteet ovat vahvat.

Kerry myös sanoi, että Syyrian hallituksen kemialliset aseet ovat tiukassa valvonnassa. Niiden siirtämistä ja käyttöä valvovat presidentti Bashar al-Assad, hänen veljensä Maher al-Assad ja eräs kenraali, Kerry sanoo. Maher al-Assad on Syyrian tasavaltalaiskaartin ja panssaroidun eliittidivisioonan komentaja.

Britannian ulkoministeri William Hague sanoi tiedotustilaisuudessa, että Yhdysvalloilla on Syyrian suhteen Britannian täysi diplomaattinen tuki, vaikka Britannia ei osallistukaan mahdollisiin sotatoimiin. Britannian parlamentti torjui viime kuussa ehdotuksen, jonka mukaan hallitus olisi saanut valtuudet hakea YK:n turvallisuusneuvostolta lupaa sotilaalliselle iskulle Syyriaan.

Yhdysvaltain kongressin odotetaan aloittavan maanantaina keskustelun mahdollisista rankaisuiskuista Syyriaan.