Apuvalmentaja Toijala: Kaikki voiman rippeet kasattava pärjätäkseen

Suomi kohtaa koripallon EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa Kreikan. Apuvalmentaja Jukka Toijalan mukaan "susijengin" hienot otteet ovat pitkäjänteisen työn tulosta.

urheilu
Jukka Toijala
Ville Vuorinen

Suomen miesten koripallomaajoukkue eli "susijengi" on toistaiseksi esittänyt hienoja otteita koripallon EM-kisoissa Sloveniassa. Alkulohkossa Suomi on voittanut Turkin, Ruotsin sekä Venäjän. Ainoan tappionsa Suomi on toistaiseksi kärsinyt Italiaa vastaan.

Maanantaina iltapäivällä on edessä vielä alkulohkon viimeinen ottelu kivikovaa Kreikan joukkuetta vastaan. Kouvolan Kouvojen kasvatti ja maajoukkueen apuvalmentaja Jukka Toijala sanoo, että väsymys alkaa näkyä kaikkien joukkueiden otteissa, sillä alkulohkossa pelataan viisi ottelua kuudessa päivässä.

Toijalan mukaan tunnelma Suomen joukkueen keskuudessa on hieno, ja pelaajat odottavat innolla yhden Euroopan parhaan joukkueen kohtaamista. Voitto olisi jatkon kannalta hyödyllinen, sillä alkulohkojen keskinäisten otteluiden pisteet ja korisuhteet säilyvät jatkolohkoihin. Kreikalla on omat heikot kohtansa, ja joukkue hävisi sunnuntaina Italialle.

- Fyysisesti edessä on äärimmäisen kova peli. Kreikka pelaa aggressiivista voimakoripalloa ja viimeisetkin voiman rippeet pitää kasata, jotta pärjätään, Toijala toteaa.

Kreikka-pelin jälkeen on edessä pari lepopäivää ennen jatkolohkon otteluiden alkamista. Kahdesta kuuden joukkueen jatkolohkosta kahdeksan parasta jatkavat puolivälieriin ja niiden kautta mitalipeleihin.

Jukka Toijalan mielestä Suomen joukkueen hyvät otteet ovat pitkäjänteisen työn tulosta. Edellisissä EM-kisoissa 2011 Suomi oli yhdeksäs. Tämän jälkeen Suomen pelaajat ovat päässet omissa seurajoukkueissaan pelaamaan kovatasoisia europelejä. Toijalan mukaan lajin sisällä on jo pitkään tiedetty Suomen vakiinnuttaneen paikkansa Euroopan keskikastissa, ja parhaimmillaan joukkue voi voittaa Euroopan parhaat maat.

- Meidän tapamme toimia on yhteisöllinen, kun moni muu maa pelaa enemmän yksilöiden kautta. On palkitsevaa huomata, että se tuottaa myös tulosta.

- On tietysti hyvä, että pystymme avaamaan muidenkin silmät sille, että Suomessa pelataan aika hyvää koripalloa tällä hetkellä, Toijala sanoo.

Apuvalmentajalta heruu runsaasti kiitosta myös Suomen äänekkäälle fanijoukolle. Kehuja on tullut myös ulkomaisilta toimittajilta, ja Slovenian televisio on rankannut Suomen fanit kisojen parhaiksi.

- Se on pieni mutta merkittävä osa kulttuuria, ja tärkeä turnauksemme kannalta. Olemme saaneet valtavan hienoa apua heiltä ja energiaa, joka on kääntänyt tiukkoja otteluita voitoiksi, kehuu Toijala.