Puhelun hinnat ensin alas, mutta sitten ylös?

Euroopan komission on määrä antaa tiistaina esityksensä EU:n yhteisestä telemarkkina-alueesta. Suomalaiselle esitys toisi sekä hyviä että huonoja uutisia.

talous
Nokia matkapuhelin
Markku Karvonen / Yle

Eurooppalaisten roaming- eli verkkovierailumaksujen on jo pitkään uumoiltu halpenevan. Paljon matkustaville suomalaisille uutinen olisi hyvä. Jatkossa esimerkiksi ulkomailta soitettujen puhelujen vastaanottaminen ei aiheuttaisi lisäkuluja ja kännykällä soittaminenkin ulkomaille halpenisi tuntuvasti.

Suomen näkökulmasta huonoa on sen sijaan esitys rakenteellisista uudistuksista. Ne johtaisivat siihen, että tulevaisuudessa EU:n alueella olisi nykyistä vähemmän matkaviestinpalveluita tarjoavia teleyrityksiä, kertoo Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäpoliittisen osaston päällikkö Olli-Pekka Rantala.

Suomalaisen ICT-alan etuja ajavan FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento on samaa mieltä. Esitys on avaamassa polkua, jonka päässä EU:ssa toimisi vain joukko isoja teleoperaattoreita.

- On epäilyjä siitä, mikä olisi isojen keskieurooppalaisten toimijoiden mielenkiinto kehittää esimerkiksi Suomen syrjäseutujen teleolosuhteita.

Suomessa kotimaisten matkapuhelujen hinnat ovat tällä hetkellä noin neljänneksen halvempia kuin muualla Euroopassa. Vaarana olisi Sventon mukaan se, että Suomessa puhelujen hinnat nousisivat.

Euroopan komission tiistaina esittelemä ehdotus yhteisestä telemarkkina-alueesta on laaja ja sisältää lukuisia asioita. Esityksen toteutumiseen on kuitenkin pitkä matka. Asiat pitäisi aikanaan hyväksyä niin Euroopan parlamentissa kuin ministerineuvostossakin. EU-maiden kansalliset edut ovat kovin erilaiset ja kun ensi keväänä ovat edessä vielä europarlamenttivaalitkin, voi mennä vielä pitkä aika ennen kuin suunnitelmat toteutuvat.