1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Kanerva kokoomusnuorten ohjelmasta: "Täysin toiselta planeetalta"

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva luonnehtii kovin sanoin kokoomusnuorten kohua herättäneitä linjauksia.

Kuva: Yle

Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva luonnehtii kovin sanoin kokoomusnuorten kohua herättäneitä linjauksia.

1970-luvulla kokoomusnuoria johtanut Kanerva totesi Ylen A-studion haastattelussa, että kokoomuksella on selkeitä periaatteita, joihin puolueen toiminta rakentuu.

- Nämä (kokoomusnuorten) näkökannat ovat täysin toiselta planeetalta. Ne eivät ole lainkaan sitä kokoomuspolitiikkaa, jolle ihmiset Suomessa ovat antaneet luottamuksensa ja jolla äänestäjät haluavat, että Suomea kehitetään eteenpäin.

Kokoomuksen Nuorten Liiton tavoiteohjelman linjaukset herättivät maanantaina kohua Ylen uutisoitua asiasta.

Kokoomusnuorten tavoiteohjemassa todetaan muun muassa, että kiihottaminen kansanryhmää vastaan pitäisi poistaa laista. Suomessa ei myöskään olisi tilaa kiintiöpakolaisille. Kokoomusnuorten mielestä talouden haasteet ratkeaisivat, jos markkinavoimille annettaisiin vapaat kädet.

Kanerva totesi maanantai-iltana A-studiolle, että kokoomusnuorten näkemykset menevät hänestä pesäpallotermein ilmaistuna "takalaittomaksi" ja niiden "sihti näkymättömiin".

Kysyttäessä, eikö kokoomusnuorilla ja emopuolueella ole aatteellista yhteyttä, Kanerva vastasi, että "Suomi ei olisi enää Suomi", jos kannanotot toteutettaisiin käytännössä.

- Voisiko leikillisesti sanoa vakavassa asiassa, että (Jussi) Halla-aho tuntuu harrastelijalta näitten kannanottojen valossa. Nämä menevät överiksi kaikin tavoin. Minusta niistä vastuun ottaminen puolueen nimissä on täysin kestämätöntä ja mahdotonta.

Kanerva näkee KNL:n listaamien tavoitteiden ja A-studiossa haastatellun kokoomusnuorten puheenjohtajan Susanna Kosken kommenttien välillä myös ristiriitaisuuksia.

- Tässä jotenkin välittyy historiattomuus ja yltiöpäinen populismi, jolla ajetaan aivan äärilaitaan kiinni, ja se ei ole kyllä kokoomuslaisuuden kanssa missään suhteessa, Kanerva toteaa.

Juttua on täsmennetty 10.9. klo 20.50. Kokoomusnuoret linjaavat näkemyksiään vuoden 2014 tavoiteohjelmassaan.