Kahdeksanvuotias lapsimorsian kuoli hääyönsä seurauksena Jemenissä

Tapaus on herättänyt valtavasti raivoa sosiaalisessa mediassa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet noin 40-vuotiasta sulhasta ja tytön perhettä vangittavaksi.

Ulkomaat

Jemenissä kahdeksanvuotias tyttö on kuollut sisäiseen verenvuotoon järjestetyn avioliittonsa hääyön jälkeen, kertoi arabimedia maanantaina. Tyttö kuoli Hardhissa Jemenin luoteisosan heimoalueella Saudi-Arabian rajalla.

Tapaus on herättänyt valtavasti raivoa sosiaalisessa mediassa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet noin 40-vuotiasta sulhasta ja tytön perhettä vangittavaksi.

Lapsimorsiamien pakkoavioliitot ovat yleisiä Jemenissä erityisesti köyhillä heimoalueilla, joissa tyttöjen myötäjäisiä katsotaan tärkeiksi tulonlähteiksi. Noin neljäsosa jemeniläistytöistä avioituu ennen 15 ikävuottaan ja yli puolet ennen 18 ikävuottaan.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet lapsiavioliittojen kieltämistä Jemenissä. Aiemmin laki kielsi alle 15-vuotiaiden avioliitot, mutta laki kumottiin 1990-luvulla. Lainsäätäjät katsoivat, että sopiva avioikä on vanhempien oma päätös. Jordanialaisen Al-Bawaba-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan vuonna 2009 annettiin lakiesitys, joka olisi kieltänyt alle 17-vuotiaiden avioliitot. Se ei kuitenkaan mennyt läpi, sillä sen katsottiin olevan islamin vastainen.

Huhtikuussa 2010 Jemenissä 13-vuotias lapsimorsian kuoli sisäiseen verenvuotoon viisi päivää häidensä jälkeen. Syyskuussa 2010 puolestaan 12-vuotias jemeniläistyttö kuoli synnytyksessä, joka oli kestänyt kolme päivää. Alle 15-vuotiaat kuolevat synnytykseen viisi kertaa useammin kuin kaksikymppiset synnyttäjät.