1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

RSO:n ylikapellimestari lyttää Arhinmäen

RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu arvostelee kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä kovin sanoin. Linnun mukaan Arhinmäki ei osallistu keskusteluun kulttuuriväen kanssa. Lisäksi Arhinmäki yrittää määrittää kulttuurin käsitettä uudelleen.

kulttuuri
Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu.
Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu suomii terävin sanankääntein kulttuuriministeri Paavo Arhinmäkeä. Lintu sanoo, että Arhinmäki ei suostu keskusteluun kulttuuriväen kanssa ja hänellä on tarkoitus määritellä ylhäältä päin koko kulttuurin käsite uusiksi.

Kautensa RSO:n ylikapellimestarina hiljan aloittanut Hannu Lintu purki tuntojaan Arhinmäestä Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

– Meillähän on ongelma kulttuuriministerin kanssa siinä suhteessa, että hän ei ole käynyt kanssamme minkäänlaista dialogia. Hän ei ole tavoitettavissa. Hän ei ole missään, Lintu puuskahti.

Ylikapellimestarin mukaan ei ole oleellista, osallistuuko Arhinmäki musiikkitalon avajaisiin tai oopperaesityksiin.

– Hän ei ole kertaakaan koko kautensa aikana lähestynyt kulttuuriväkeä, hän ei ole halunnut tavata ketään, Lintu toteaa.

Linnun mukaan Arhinmäki katsoo kulttuurialaa norsunluutornista.

– Hän jollain tavalla hallitsee tätä asiaa ylhäältä, määräämällä, että me olemme alamaisia, jotka vain täytyy laittaa järjestykseen. Ja joille annetaan vain vähän rahaa, ja sitten ne pysyvät tyytyväisinä.

Linnun mukaan toinen ongelma on se, että Arhinmäki yrittää ”tietoisesti tai tiedostamatta” määritellä kulttuurin käsitettä uudelleen.

– Se on joskus aika terveellistä, mutta täytyy muistaa, että kulttuuri ei määrittäydy sillä tavalla että yksi ihminen sanoo tai yksi ministeriö sanoo vaan kulttuuri määrittäytyy monien yhteiskunnallisten parametrien ja pitkän ajan tuloksena, Lintu heittää.

Lintu puolustaa klassisen musiikin asemaa Suomessa.

– Sellainen kiukuttelu, että vaikka klassisella musiikilla on ollut jonkinlainen asema tässä maassa, ja sitä pitäisi muuttaa, ei oikeastaan auta.

Linnun mukaan Suomessa on klassisen musiikin yleisö, joka haluaa kuulla klassista musiikkia.

– Meidän klassisella musiikilla on merkittävä kansainvälinen asema, josta pitäisi huolehtia ja josta pitäisi saada pitää kiinni, Lintu muistuttaa.

Lue seuraavaksi