Pk-yritysten maksuvaikeudet rajussa kasvussa

Noin joka viides satakuntalainen pk-yritys uskoo, että sen henkilöstön määrä pienenee tulevaisuudessa.

pienet ja keskisuuret yritykset
Tuoretta leipää hyllyssä.
YLE / Niko Rönkkö

Satakunnan pk-yrityksistä noin joka neljännellä on ollut maksuvaikeuksia, kertoo tiistaina julkistettu yritysbarometri. Maksuvaikeuksien kanssa kamppailevien yritysten määrä on kasvanut selvästi. Kevääseen verrattuna kasvua on seitsemän prosenttiyksikköä. Koko maassa maksuvaikeuksia on ollut joka viidennellä yrityksellä.

Luottoa silti tulevaisuuteen

Satakuntalaiset pk-yritykset suhtautuvat tulevaisuuteen muuta maata luottavaisemmin, kertoo Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen. Kun koko Suomen suhdanneodotusta kuvaava barometriluku on +5, on se satakuntalaisilla yrityksillä +6.

- Keväällä suhdanneodotus oli Satakunnassa vain +1 , joten siinä mielessä kehitystä on tapahtunut, Kivinen iloitsee.

Tästä huolimatta Satakunnassa on enemmän yrityksiä, joissa uskotaan henkilökunnan määrän pienenemiseen kuin henkilöstön kasvuun uskovia. Henkilöstön määrän pienenemiseen uskoo tuoreimman yritysbarometrin mukaan vajaa viidennes alueen yrityksistä. Kivinen muistuttaa, että positiiviset suhdanneodotukset siirtyvät työllisyyteen viiveellä.

- Mikään asia ei ihan nopeasti muutu. Kun nousu mahdollistaa työllistämisen parantamisen, niin siihen menee äkkiä se puoli vuotta, tai vuosikin, ennenkuin se alkaa näkyä, Kivinen arvioi.

Tyytymättömyyttä liikenneyhteyksiin

Pk-yritykset näkevät koko maassa ja alueella eniten kehittämistarvetta markkinoinnissa ja myynnissä. Tarve on kasvanut alueella voimakkaasti. Kustannustasoa pidetään alueella kehittämisen esteenä selvästi yleisemmin kuin koko maassa.

Satakunnan pk-yritysten tyytyväisyys yrityksen sijaintikuntaa kohtaan on koko maata alemmalla tasolla. Ero koko maan tulokseen on erityisen suuri, kun katsotaan tyytyväisyyttä liikenneyhteyksiin, koulutustarjontaan ja tietoliikenneyhteyksiin.

Julkisen vallan yritysmyönteisyyteen yrittäjät eivät luota alkuunkaan.

- Julkinen valta kohdistaa yrityksiin vaatimuksia, selvityksiä ja määräyksiä. Niiden toteuttamiseen kuluva aika ja muut resurssit ovat pois varsinaisesta työstä, sanoo ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä.

PK-yritysbarometri on Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteistyössä pienille ja keskisuurille yrityksille kaksi kertaa vuodessa tehtävä kyselytutkimus. Satakunnasta kyselyyn vastasi 197 yritystä.