1. yle.fi
  2. Uutiset

Luonnonsuojelijat: Oriveden kultakaivoksen ympäristössä uraanipitoista jätettä

Maan Ystävien ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiirin mukaan Oriveden kultakaivoksen lähistöltä otettujen näytteiden perusteella ympäristöstä löytyy useita luvattomia haitta-aineita. Pirkanmaan ELY-keskuksen mielestä uraanilöydös kuulostaa yllättävältä.

luonto
Kalliopora kultakaivoksessa
Arttu Horttanainen / Yle

Dragon Mining -yhtiön Oriveden kultakaivoksen lähistöltä otetuista näytteistä löytyy muun muassa haitallisia määriä uraania ja kadmiumia, kertovat tiedotteessaan ympäristöjärjestö Maan Ystävät ja Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri.

Vesi- ja sedimenttinäytteiden analyysit osoittavat järjestöjen mukaan "vakavaa piittaamattomuutta ympäristönormeista ja kaivoksen naapureiden hyvinvoinnista". Mittaukset on tehty Maan Ystävien leirin yhteydessä 24. elokuuta ja analysoitu ALS-yhtiön laboratoriossa.

Järjestöjen mukaan Ala-Jalkajärven sedimenttinäytteessä mitattiin säteilyjätteen kolminkertaisesti ylittävä määrä uraania, jota löytyi myös vesinäytteestä. Myös järvivesien kadmium-arvot olivat hälyttävät, väittävät järjestöt tiedotteessaan.

Ylitarkastaja Vesa Hyvärinen Pirkanmaan ELY-keskuksen ympäristövalvonnasta sanoo, että uraanilöydös on yllättävä. Hänen mukaansa kallioperästä tehdyt mittaukset eivät ole kertoneet poikkeavista uraanilukemista.

Hyvärinen kertoo, että kaivoksen toimintaa valvova ELY-keskus ei ole saanut tietoa mittaustuloksista, joten asian tarkempi kommentointi on hankalaa.

Hyvärinen muistuttaa, että kadmium-arvot eivät pienene kovin nopeasti, vaikka asian suhteen onkin tehty parannuksia.

Oriveden kultakaivos hakee parhaillaan uutta ympäristölupaa.

Lue seuraavaksi