1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sarjakuvayhtiö ei salli Lepakkonaisen lesboavioliittoa

Piirtäjät luopuvat työstään. Yhtiön mukaan kyse ei ole syrjinnästä, vaan siitä, ettei vakiintuminen sovi supersankarin imagoon.

kulttuuri

Sarjakuvakustantamo DC Comicsin ja Lepakkonainen-sarjakuvan piirtäjäkaksikon yhteinen taival on päättymässä erimielisyyteen Lepakkonaisen avioliitosta toisen naisen kanssa.

Lepakkonainen teki helmikuussa sarjakuvahistoriaa kosimalla samaa sukupuolta olevaa kumppaniaan. Häitä kustantamo ei kuitenkaan suvaitse, minkä vuoksi sarjakuvan tekijät J. H. Williams ja W. Haden Blackman ovat päättäneet olla jatkamatta sopimustaan joulukuun jälkeen.

Heidän mukaansa kustantamo on määrännyt liian usein ja liian viime hetkellä, että juonten suuntaa on muutettava tai kokonaisista juonista on luovuttava. Määräystä luopua Lepakkonaisen ja hänen tyttöystävänsä Maggien avioliitosta he eivät katsoneet voivansa enää sietää.

Yhtiön mukaan syy avioliiton perumiseen ei ole kihlautuneiden sama sukupuoli, vaan se, että avioliitto ja vakiintuminen eivät sovi supersankarien huimaan elämään.

Lepakkonaisen lento ei kuitenkaan pääty, vaan DC Comics on jo palkannut uuden piirtäjän. Marc Andreyko on homoseksuaali.

Action-filmeissä ei juuri homoja näy

Lepakkonainen ilmestyi sarjakuviin 1950-luvulla, kun Lepakkomiehelle haluttiin ihastuksen kohde hälventämään käsityksiä hänen homoseksuaalisuudestaan. Lepakkonaisen ura jäi tuolloin lyhyeksi, mutta hän palasi vuonna 2006, ensin Batmanin seuraan ja neljä vuotta myöhemmin omaan sarjakuvaansa.

Sarjakuvien historiassa on hyvin vähän avoimesti homoseksuaalisia hahmoja, ja heistä Lepakkonainen on näkyvin. Glaad, Yhdysvaltain suurin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajava järjestö, antoi Lepakkonaiselle viime vuonna tasa-arvopalkinnon.

Glaad seuraa tasa-arvon toteutumista muun muassa viihdeteollisuudessa. Viime kuussa Glaad julkaisi tutkimuksen, jonka mukaan Hollywoodin suurten filmiyhtiöiden nykytuotannossa vähemmistöt ovat huonoimmin näkyvillä action-, sci-fi- ja fantasiafilmeissä.

Lue seuraavaksi