Marjanpoimintayritys joutui vaikeuksiin poimijoiden kanssa

Osa Suomeen kutsutuista marjanpoimijoista on lähtenyt omille teilleen. Poiminta ei maistu, matkailu kyllä ja vahinkoakin on tehty, manaa Ber-Ex Oy:n toimitusjohtaja Kari Jansa. Hänen mukaansa häiriköitä odottaa lähtö kotiin, muut saavat jatkaa hyvän tilin tekemistä.

Kotimaa
Kari Jansa
Ber-Ex Oy:n toimitusjohtaja Kari Jansa murehtii vaikeuksia osan poimijoista kanssa.Kaisu Jansson / Yle

Sotkamolainen marjanpoimintayritys Ber-Ex on joutunut vaikeuksiin Thaimaasta kutsumiensa marjanpoimijoiden kanssa. Toimitusjohtaja Kari Jansan mukaan hankaluuksia aiheuttaneet poimijat palautetaan Thaimaahan.

Yhtiö on pyytänyt poliisia tutkimaan tehdyt vahingot ennen palautusta. Jansa kertoo, että 45 henkilön porukka kutsutuista 364:stä poimijasta ei halua poimia marjoja. He ovat muun muassa sotkeneet paikkoja ja vaihdelleet majapaikkaa mielensä mukaan. Myös karkailut huippusadon ääreltä Etelä-Savosta ja Keski-Suomesta ovat kuuluneet ohjelmaan, ihmettelee Jansa.

- Esimerkiksi kahdella autolla peräkärryt perässä on ajettu Lappiin Pelloon saakka katsomaan onko siellä marjaa. Kun he ovat palanneet, niin muutaman päivän päästä sama ryhmä on lähtenyt Ruotsiin, 900 kilometriä sivu, katsomaan onko siellä paremmat marjamaat. Juvalta majapaikasta on myös hävinnyt kovasti tavaraa, jota nyt luetteloidaan. En tiedä mitä tästä seuraa, mutta aika ikävää on, sanoo Jansa.

Jansan mukaan vaikeuksista on poliisin lisäksi kerrottu marjastajat kutsuneelle yritykselle sekä Thaimaan suurlähetystöön.

Kiusalliseksi asian tekee myös se, että poimijabisnestä on pitkään katsottu suurennuslasilla. Keskimääräinen tulotaso on ennätyssadon ansiosta kuitenkin nousemassa yli 4 000 euron, joten Jansa epäilee taustalla olevan jotain muuta.

- Ehkä siinä on käskyvaltana jotain, jota en tässä viitsi sanoa. Ei ihmisiä voi muuten pitää aisoissa, jotakin saatavaa heillä on täytynyt olla. Asiat tutkitaan nyt hyvin tarkkaan ennen kuin poimijat lähtevät Suomesta pois, Jansa toteaa.

Poimijoilta on tiistaina perätty selityksiä sekä majapaikkojen ja autojen avaimia pois Saarijärvellä.

Poimijaryhmä vaatii korvauksia

Thaimaalaispoimijat Saarijärvellä ovat asioista täysin toista mieltä. He vaativat nyt kompensaatiota saavuttamattomista poimintatuloista. Heidän mukaansa poimijoille on lupailtu jopa 5 000 euron tuloja. He pelkäävät kuitenkin tulojensa jäävän alle 2 000 euron, koska marjoja ei ole löytynyt.

Lisäksi Saarijärvellä thaimaalaiset majoittuvat ahtaiksi käyneissä vuokratiloissa. Myös vessoja ja peseytymistiloja on vähän. Ahtauden myönnetään johtuvan siitä, että osa poimijoista on tullut paikalle luvatta.

Täydennetty 10.09.2013 klo 16:32: Uutiseen on lisätty poimijoiden kanta.