Sasi: Nuorten Liitto on piikki kokoomuksen lihassa - mutta keskustelua tarvitaan

Kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi ei tuomitse kokoomusnuorten linjauksia, vaikkei niitä allekirjoitakaan. Hän pitää nuorten lausuntoja osittain julkisuustemppuna.

politiikka
Kimmo Sasi
Kimmo SasiYle

Kokoomusnuoret kannattavat vuoden 2014 tavoiteohjelmassaan muun muassa sosiaaliturvan perkaamista, pakolaiskiintiöiden poistamista ja Nato-jäsenyyttä. He myös poistaisivat lakipykälän, joka kieltää kiihottamisen kansanryhmää vastaan.

Kokoomuksen nuorten liiton entinen aktiivi ja nykyinen kunniajäsen, kansanedustaja Kimmo Sasi pitää linjausta tyypillisenä nuorisojärjestön julkilausumana.

- Linjaukset ovat kovin reippaita. Mielestäni ne tavallaan kuuluvat siihen, mitä poliittisissa nuorisojärjestöissä esitetään. Mennään reippaasti johonkin suuntaan.

- Itse kokemusta omaavana en suurta osaa näistä kannata. Mutta asiaa ei pitäisi leimata eikä tuomita, vaan käydä asia-argumentein keskustelua.

Nuorisojärjestö on piikki emojärjestön lihassa

Puoluesihteeri Taru Tujunen tyrmäsi kokoomusnuorten linjaukset suoraltaan järjettömiksi, kansanedustaja Ilkka Kanerva puolestaan vertasi nuoria leikillisesti Jussi Halla-ahoon.

Nuorisojärjestö on piikki kokoomuksen lihassa, tällä kertaa se on hieman syvempi piikki kuin aikaisempina vuosina.

Kimmo Sasi

Kansallisen Kokoomuksen ja Kokoomuksen Nuorten Liiton suhde ei ole Sasin mukaan kovin lämmin tällä hetkellä. Toisaalta ei se ole koskaan ollut ruusuinen.

- Oikeastaan koskaan kokoomusnuorten historiassa suhde puolueen ja nuorisojärjestön välillä ei ole ollut ongelmaton.

- Nuorten Liitto on piikki kokoomuksen lihassa, tällä kertaa se on hieman syvempi piikki kuin aikaisempina vuosina.

Emopuolue ei sanoudu irti - keskustelua tarvitaan

Kimmo Sasin mielestä nuorten tehtävä emopuolueen näkökulmasta on herättää keskustelua.

- Nuoret keksivät mielestään uusia ideoita ja esittävät niitä. He näkevät maailman aika usein mustavalkoisena. Jokainen puolue tarvitsee keskustelua ja tulevaisuusajattelua, tässä suhteessa keskustelusta on hyötyä, Sasi sanoo.

Kokoomus ei kuitenkaan yhdy nuorisojärjestön linjauksiin.

- Puoluekokouksen päätökset tai eduskuntaryhmän päätökset ovat ne, jotka viime kädessä ratkaisevat puolueen linjan. Nuorisojärjestön näkemykset ovat vain aineistoa tätä keskustelua varten, Sasi painottaa.

Sasi ei halua, että emopuolue sanoutuisi kokonaan irti nuorisojärjestöstä. Osa näkemyksistä on samoja, osa taas kaukana emopuolueen näkemyksistä.

- Ei pidä sanoutua kokonaan irti. Esimerkiksi kokoomushan kannattaa Nato-jäsenyyttä, mutta tietyillä ehdoilla, nuorisojärjestö menisi suoraan Natoon.

- Toinen esimerkki on kiintiöpakolaiset, heitä pitää ottaa vastaan inhimillisen perustein, se on kokoomuksen linja, Sasi listaa.

Ulostulot julkisuuden vuoksi ovat sinänsä ymmärrettäviä, mutta aika tarkkaan pitäisi harkita sitä, että mitä sanotaan.

Kimmo Sasi

Tarve tulla huomatuksi

Kokoomusnuorten vuoden 2014 tavoiteohjelman linjaukset haiskahtavat hieman julkisuushakuisilta. Sasi ymmärtää nuoria.

- Nuorten liitolla on uusi puheenjohtaja. Yleensä nuorisojärjestöillä on tarvetta nostaa profiiliaan, jotta ne tulisivat julkisuudessa huomatuksi, varmasti osittain tästäkin on kyse.

Sasin mielestä kokoomusnuoret eivät ole ainoita yltiöpäisiä lausujia.

- Toisaalta vasemmistoliiton nuorisojärjestö vaati kansalaispalkkaa kaikille ja kaikkia palveluita ilmaiseksi. Sehän romahduttaisi Suomen talouden. Vastuuttomuutta ilmaantuu kaikilla nuorisojärjestöillä.

Nuorisojärjestön johdon ja kokoomuksen puoluejohdon kanssa keskustellaan Sasin mukaan vielä siitä mitä ja miten kannattaa lausua.

- Tämä meni kyllä hieman överiksi eli ylitse. Ulostulot julkisuuden vuoksi ovat sinänsä ymmärrettäviä, mutta aika tarkkaan pitäisi harkita sitä, että mitä sanotaan.

- Tavoiteohjelmastahan tässä on kysymys ja siellä voi olla reippaita ajatuksia. Jos niitä esitetään, ne pitäisi perustella erittäin hyvin ja miettiä poliittista todellisuutta jonkin verran enemmän kuin mitä nyt on tehty, Sasi huomauttaa.