Kotimaa24: Rikosoikeuden professori poistaisi pykälän uskonrauhan rikkomisesta

Itä-Suomen yliopiston professori Matti Tolvasen mukaan uskonrauhapykälää ei ole Suomessa sovellettu kovin monta kertaa. Monissa länsimaissa pykälä on poistettu.

Matti Tolvanen Kuva: Yle

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen mukaan uskonrauhan rikkomista koskevan pykälän voisi poistaa rikoslaista. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Kotimaa24.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) ilmoitti tänään haluavansa lieventää lakeja, jotka koskevat uskonrauhan rikkomista ja kiihottamista kansanryhmää vastaan. Julkinen keskustelu kiihotuspykälästä alkoi, kun kokoomusnuoret ehdotti ohjelmassaan pykälän poistamista.

Uskonrauhapykälää ei ole Tolvasen mukaan sovellettu Suomessa kovin monta kertaa, ja se on monissa länsimaissa poistettu lainsäädännöstä.

- Uskonnollisten tunteiden loukkaamisen kriminalisointi on vaikeaa määrittelysyistä, eikä se olisi enää niin tarpeellistakaan, Tolvanen sanoo.

Kiihotuspykälän rajaaminen ei saa kannatusta

Sen sijaan Tolvanen ei kannata Halla-ahon ehdotusta kiihotuspykälän rajaamisesta. Halla-ahon mukaan nykyistä lakia on käytetty tukahduttamaan maahanmuuttokriittistä puhetta. Kansanryhmää vastaan tapahtuvan kiihottamisen kriminalisoivaa pykälää pitäisi hänen mielestään rajata niin, että se ei kieltäisi mielipiteen ilmaisua tai tiedon levittämistä.

Tolvasen mukaan rajaus mahdollistaisi halventamisen, eikä hän pidä uskottavana ajatusta kiihotuspykälän poistamisesta sananvapauteen vetoamalla.

- Sananvapauteen ei kuulu toisten ihmisten halventaminen ja panettelu. Raja menee siinä, ettei ketään saa halventaa sillä tavoin kuin se on rikoslain tunnusmerkistöön kirjattu, Tolvanen sanoo.

Tolvasen mukaan kiihotus- ja uskonrauhapykälä ovat osin päällekkäisiä, ja ne koskevat osittain samoja asioita, kuten halventamista ja panettelua.