Ypäjän Hevosopisto aloitti yt-neuvottelut

Hevosopisto varautuu vähentämään henkilökuntaansa 10-15 henkilötyövuodella. Syynä on opetusministeriön säästölinja eli rahoituksen lasku samalla, kun kustannukset nousevat. Yhteistoimintaneuvottelut alkoivat maanantaina.

Kotimaa
Hevosopiston kylttejä ja rakennus
Miki Wallenius / Yle

Hevosopiston ammatillisen koulutuksen paikat säilyvät määrällisesti ennallaan, mutta ministeriön säästölinja puree myös Ypäjällä.

Opetusministeriön opiskelijakohtaisen yksikköhintarahoituksen ennakoidaan vähenevän merkittävästi vuosina 2014-2016.

- Opetusministeriön päätösten täsmällistä euromäärää ei vielä ole vahvistettu, mutta pahimmillaan säästöjen ja kustannusten samanaikaisen kasvun yhteisvaikutus saattaa olla yhteensä jopa noin 1,5 miljoonan euron luokkaa seuraavan kolmen vuoden kuluessa, kertoo toimitusjohtaja Petri Meller.

Mellerin mukaan tavoitteena on säästöpaineissakin säilyttää opetuksen laatu.

- Opiskelijoidemme valmistuminen, työllistyminen ja keskeyttämisten vähyys ovat vahvuuksiamme. Haluamme edelleenkin säilyttää nämä tunnusluvut hyvinä. Vahvuuksiamme ovat myös koulutusta tukeva toiminta, joka opiskelijoiden lisäksi palvelee hevosharrastajia ja ammattilaisia. Kansainvälinen koulutusyhteistyö on sekin tärkeä ja Euroopassakin arvostettu osa-alue, summaa Meller.

Säästötoimissa kuunnellaan henkilökuntaa

Mellerin mukaan mietinnässä ovat paitsi opetuksen laadukas toteuttaminen myös tukipalvelut kuten siivous, keittiö ja kunnossapito. Osa kiinteistöistä kaipaa kipeästi peruskorjausta ja edessä on myös suuria, mm. ratsastushalleihin liittyviä ratkaisuja.

Hevosopiston johto työstää säästötoimia edelleen kuluvan syksyn aikana.

- Meidän on varauduttava siihen, että voimme joutua vähentämään henkilökuntaa yhteensä 10 - 15 henkilötyövuoden verran, kertoo Meller.

Mietinnässä ovat sijaisuudet ja eläköitymisen seurauksena vapautuvat työpaikat sekä työnkuvien laajentaminen ja muuttaminen.

Viime vuonna Hevosopistolla tehtiin yhteensä 116 henkilötyövuotta. Luvussa ovat opetushenkilöstön lisäksi mukana hallinto, keittiö, siivous ja kunnossapito, jotka kaikki on hoidettu talon oman henkilökunnan työnä. Luvussa ovat mukana myös osa-aikaiset tuntiopettajat ja valmentajat.