1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kissojen terveystiedot kerätään pankkiin

Suomalaisten kissojen terveystietoja kerätään nyt geenipankkiin. Helsingin yliopiston tutkijat ovat professori Hannes Lohen johdolla laatineet laajan verkkopohjaisen terveyskyselyn, jolla pyritään kartoittamaan eri rotujen terveystilannetta.

Kotimaan uutiset
Eläinlääkäri hoitaa sairasta kissaa.
YLE

Terveyskyselyn avulla kartoitetaan, millaisia sairauksia Suomessa asuvilla kissoilla esiintyy ja kuinka paljon.

Tutkimukseen on saatu jo lähes 5000 vastausta, kertoo tutkimuksen johtaja, professori Hannes Lohi Helsingin yliopiston koira- ja kissagenetiikkaryhmästä.

- Kyselyn isompi tarkoitus on luoda pohjaa geenitutkimukselle ja pääsemme näin myös vertailemaan eri rotujen ajan tasalla olevaa terveystilannetta.

Kyselyn tulokset auttavat esimerkiksi kissojen perinnöllisten sairauksien ja ominaisuuksien tutkimusta sekä rotujen jalostusta.

- Tavoitteenamme on saada syyskuun loppuun mennessä mahdollisimman kattavat tiedot eri roduista, kertoo Lohi.

Kansainvälisestikin laaja projekti

Kyselyn taustalla on tavoite luoda jokaiselle rodulle oma terveystietokanta, jonne omistaja voisi päivittää oman kissansa tietoja.

- Kyseessä on todennäköisesti kansainvälisestikin yksi laajimmista tietokannoista. Tämän avulla saamme tietoa, kuinka terveitä suomalaiset kissat ovat. Kansainvälisesti kissoista on kuvattu jopa 300 erilaista perinnöllistä sairautta ja todellisuudessa niitä on varmasti enemmänkin, Lohi arvioi.

Tyypillisimpiä kissojen sairauksia ovat esimerkiksi erilaiset munuais- ja silmäsairaudet sekä epilepsia, jota kuitenkin havaitaan paljon harvemmin kissoilla kuin koirilla.

- Kissoilla on myös paljon todettu astmaa ja vaikuttaisi, että kyseessä on geneettinen sairaus. Olisi erittäin mielenkiintoinen projekti tutkia sitä myös ihmisen astman kannalta, sanoo Lohi.

Myös terveiden kissojen omistajilta toivotaan vastauksia kyselyyn.

- Jotta saataisiin realistinen kuva rodun terveydestä, kaipaamme muidenkin, kuin sairaiden kissojen tietoja. Todellisuudessahan voi olla, että esimerkiksi 80 prosentilla rodun kissoista on kaikki terveyden kanssa hyvin, Lohi kuvailee.

Osallistu kissojen terveyskyselyyn tästä (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi