Kotien uuden kastemaljan malli on Kasteenristi

Muotoilukilpailu haki mallia uudelle kastemaljalle, jota voitaisiin käyttää seurakuntien tiloissa ja antaa lainaksi kotikasteisiin. Kilpailun voitti Iittalassa lasinpuhaltajamestarina työskentelevä Tero Välimaa. Hän käytti lähes perinteisen muotoista kulhoa, jonka pohjaan hän upotti oman ammattisalaisuutensa: ilmakuplista muodostuvan, kimaltelevina helminä hohtavan ristin.

kulttuuri
Kastemaljakilpailun voittaja Tero Välimaan Kasteenristi
Markku Karvonen / Yle

Ensisijaisesti kotikäyttöön tarkoitetun uuden kastemaljan muotoilukilpailun on voittanut Iittalassa työskentelevä lasinpuhaltajamestari Tero Välimaa työllään Kasteenristi. Lasintekijöiltä ja muotoilijoilta tuli kilpailuun kaikkiaan 74 ehdotusta.

Kotona kastaminen on suomalainen erikoisuus, jossa maljana on käytetty jotakin kodin kauneinta tai sopivaa astiaa. Selvää ja yhtenäistä perinnettä ei ole, tarkoista ohjeista puhumattakaan. Uutta mallia on tarkoitus käyttää seurakuntien tiloissa ja lainata koteihin.

Perinteet painoivat

Raati olisi odottanut kilpailuun rohkeampiakin ehdotuksia. Vaikka kädet olivat vapaat, perinne painoi, myöntää Tero Välimaa.

- Itsekin olen monta kastemaljaa tehnyt tällä meidän perinteisellä tyylillä - kulho, johon on tehty käsin hiottu risti. Se on se tyyli mitä meillä on perinteisesti tehty. Kyllä se tuolla takaraivossa oli, että tämä on se perinteinen meillä päin. Itse vähän siitä yritin poiketa omalta osaltani niin, että hionta jäi siitä pois.

Miten pohjan ilmakuplaristi on tehty, on pitkän kokemuksen tuoma ammattisalaisuus.

Tero Välimaa

Kyllä juhla- ja seurakuntakäyttö suunnittelussa painoivat, myöntävät sekä voittaja että kolmannelle sijalle tullut Helmi Remes Lasismista Riihimäeltä. Molemmat lähtivät suunnittelussa liikkeelle perinteiseksi mieltämästään mallista. Siten vapaat kädet eivät olleet sen enempää rajoite kuin innoittajakaan.

- Vaikka lähdin liikkeelle yksinkertaisesta perusmuodosta, jotenkin täytyi kuvastua, että kyse on kastemaljasta eikä mistään salaattikulhosta. Miten pohjan ilmakuplaristi on tehty, on pitkän kokemuksen tuoma ammattisalaisuus, myhäilee Tero Välimaa.

Kilpailijat ja raati arvostivat käytännöllisyyttä

- Moni oli lähtenyt liikkeelle käytännöllisyydestä, ja kyllä se arvostelussa painoi. Vaikkapa papin hiha ei saa tarttua kiinni maljaan. Monet mallit olivat perinteisiä, vaikka mitään perinnettä ei itse asiassa ole. Katsotaan nyt, miten kastemaljan malliasia etenee. Viime kädessä käyttäjien maku ja kukkaro ratkaisevat, sanoo kilpailuraadin jäsen, intendentti Kaisa Koivisto Suomen lasimuseosta.

Arvostelussa painoivat esineen taiteellisuus, käytön ja liikuttelun turvallisuus sekä mahdollisuus valmistaa se kohtuukustannuksin. Palkitut työt ovat lasimuseossa esillä syys-lokakuun ajan.

Muotoilukilpailun järjestivät Helsingin seurakuntayhtymä, Kirkkohallitus, Kristillinen taidesäätiö, Suomen lasimuseo ja Suomen lasimuseon ystävät ry.