Vaasa vetää vertoja Keski-Euroopan viinitiloille

Viininviljelyyn suotuisia olosuhteita löytyy myös Pohjanmaalta. Vaasalaisen viinitilan pihamaalla kasvaa jo tuhat köynnöstä erilaisia rypälelajikkeita, mutta viinitilayrittäjälle tilanne valmiin tuotteen myynnin suhteen on kömpelö.

Kotimaa
Viininviljelylle löytyy suotuisat olosuhteet myös Pohjanmaalla.
Anna Wikman / Yle

Pohjanmaan valo ja aurinkoisuus soveltuvat hyvin viininviljelyyn. Vaasassa Sundomissa toimii viinitila Sundom Wine, jonka tuhat viiniköynnöstä tuottaa vuosittain kolmesataa litraa viiniä. Viinitilayrittäjä Kaarlo Nelimarkka kertoo itsekin yllättyneensä viininviljelyn helppoudesta.

– Yllättävän helppoa viininviljely on, kun vain paneutuu siihen samalla tavalla kuin minkä tahansa muun maataloustuotteen viljelyyn. Meillä on täällä Pohjanmaalla vielä hyvin suotuisat olosuhteet rypäleiden viljelylle, kun esimerkiksi auringonvaloa riittää kolme tuntia pidempään kuin vaikkapa Keski-Euroopassa.

Nelimarkka aloitti viljelyn -70-luvulla yhdestä pinot noir-köynnöksestä, ja nyt lajikkeita on viinitilalla jo useampia valko- ja punaviinistä roséviiniin. Nelimarkka listaa Suomessa kasvatetun viinin ansioihin myös myrkyttömyyden.

– Kasvatuksessa ei tarvitse käyttää minkäänlaisia myrkkyjä, sillä täällä talvi hoitaa tuholaiset pois. Meillä on myös sopiva maa, missä rypäle tykkää kasvaa, ja mäkiä tarpeen mukaan, Nelimarkka listaa.

Viiniä saa kasvattaa, ei myydä

Nelimarkkaa kismittää, sillä viinitilayrittäjänä hänen kätensä ovat sidotut viinin myymisen suhteen.

– Suomea ei ole ilmoitettu tai haettu viinimaaksi EU:n direktiivin liitteeseen, eli suomalaisista rypäleistä valmistettua viiniä ei saa kutsua viiniksi. Suomi on tällä hetkellä ainoa maa, jossa on tällainen tilanne. Kaikki suunnitelmat, mitä olen viininkasvatuksen suhteen tehnyt aikoinaan, ovat romahtaneet kyllä, Nelimarkka harmittelee.

Tilanne ei ole kuitenkaan pysäyttänyt viinitilan toimintaa, vaan suunnitelmissa on Nelimarkan mukaan viiniköynnösten lukumäärän tuplaaminen jo ensi kesänä. Yritys pyörii tällä hetkellä pääasiassa viininharrastajien tekemillä tutustumiskäynneillä.

– Meillä käy erilaisia ryhmiä tutustumassa viininviljelyyn ja -valmistamiseen ylipäänsä. Veloitamme ainoastaan ajasta, emme esimerkiksi maistiaisista, Nelimarkka kertoo.

– Nyt kun viininharrastaminen on muutenkin lisääntynyt, niin toivommekin, että tilanne muuttuisi vielä myynninkin suhteen. Olisihan se ihan toivottavaa, että nyt kun ravintoloista saa lähiruokaa, niin saisi tulevaisuudessa myös lähiviiniä, Nelimarkka naurahtaa.