EU suuren tupakkalobbauksen kohteena - liki kaikki suomalaismepit tiukennusten kannalla

Europarlamentaarikoista vain Sampo Terho (ps.) vastustaa esitettyjä kiristyksiä. Lobbaus on ollut poikkeuksellisen kovaa, ja suomalaismepit ovat saaneet jopa tuhansia sähköpostiviestejä.

Vuoden alku on lupausten aikaa. Moni tupakoitsija aloittaa uuden vuoden alussa tupakkalakon. Kuva: Arja Lento / Yle

Lähes kaikki suomalaiset europarlamentaarikot kannattavat tupakkadirektiiviin suunniteltuja tiukennuksia. Yle Uutisten kyselyssä ainoastaan Sampo Terho (ps.) pitäisi sääntelyn nykyisellään.

Muut mepit ovat yksimielisiä siitä, että uusia rajoituksia tarvitaan.

- Kansaterveyden kannalta tupakoinnin vähentämisen hyödyt ovat kiistattomat. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan viisi miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Heistä 650 000 kuolee Euroopassa, sanoi Anneli Jäätteenmäki (kesk.).

Direktiiviä ehdotetaan muutettavaksi esimerkiksi niin, että tupakka-askeihin tulisi shokeeraavia kuvia, mentolisavukkeet ja ohuemmat savukkeet kiellettäisiin ja sähkötupakka rekisteröitäisiin lääkkeeksi.

Esimerkiksi Satu Hassi (vihr.) kieltäisi tupakkayhtiöiltä erityisesti ne keinot, joilla houkutellaan nuoria tupakoimaan.

- Näitä ovat mm. tupakan aromiaineet ja pienet koreat, esimerkiksi huulipunapakkausta muistuttavat pakkaukset. Tupakkateollisuushan tietää, että sen vakiasiakkaat kuolevat ennen pitkää, arviolta puolet heistä tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin, hän sanoi.

Poikkeuksellista lobbausta

Suomalaiset europarlamentaarikot ovat saaneet poikkeuksellisen paljon, jopa tuhansia sähköpostiviestejä asiasta. Monet heistä uskovat, että viestien jäljet johtavat tupakkateollisuuteen.

Esimerkiksi Suomessa osassa tupakka-askeista on ollut mukana paperilappu, jossa on kehoitettu ottamaan yhteyttä omaan meppiin ja pyytämään häntä vastustamaan kiristyksiä.

Suoraa lobbaamista tupakkayhtiöiltä on sen sijaan ollut vähemmän. Osa mepeistä kertoo, ettei suoraa lobbausta ole ollut ollenkaan. Toisia taas lobbarit ovat lähestyneet enemmän.

- On otettu yhteyttä, lähetetty kantoja ja pyydetty aikaa tavata ja keskustella näkemyksistä, kuvailee Eija-Riitta Korhola.