1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen ortodoksisen kirkon päämies patriarkka Bartolomeos Suomeen

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos vierailee pääkaupunkiseudulla keskiviikosta torstaihin. Suomen ortodoksisen kirkon autonomian 90-vuotisjuhla huipentuu vierailuun.

Kotimaan uutiset
Risti ortodoksisen kirkon katolla.
Heikki Haapalainen / Yle

Suomen ortodoksisen kirkon korkein piispa, Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos saapuu Suomeen tänään keskiviikkona. Bartolomeos on Turkin kansalainen ja Konstantiopolin partiarkaatti sijaitsee Istanbulissa.

Ortodoksisessa kirkossa piispat ovat piispuudessaan tasa-arvoisia, joten katolisen kirkon paavillista arvovaltaa Bartolomeoksella ei ole, mutta kirkollisen hallinnon organisaatiossa hän edustaa korkeinta hallintovaltaa.

Suomen ortodoksinen kirkko sai itsenäisen aseman Ekumeenisen patriarkaatin yhteydessä vuonna 1923. Vastaavanlainen autonominen asema myönnettiin samalla Viron ortodoksiselle kirkolle. Patriarkka saapuu Suomeen Virosta, missä hän on ollut virallisella vierailulla Viron presidentin Toomas Ilveksen kutsusta.

Patriarkka Bartolomeos tapaa luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkisen keskiviikkona ja Suomen presidentti Sauli Niinistön perjantaina. Hän toivoo tapaavansa myös paljon paikallisia ortodokseja.

Lue seuraavaksi