1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaalan jättilaajennus ihmetyttää Lapissa

Lapin keskussairaalan suurlaajennus herättää ihmetystä ainakin osassa Lapin kuntia. Pienten kuntien johtajat kysyvät, miksi Rovaniemellä olevaa keskussairaalaa pitää laajentaa nyt, kun valtiovalta on myllertämässä erikoissairaanhoidon hallintoa. Keskussairaalan laajennus maksaa arviolta 80-100 miljoonaa euroa.

Kotimaan uutiset
Lapin keskussairaala Rovaniemellä.
Perttu Ruokangas / Yle Lappi

Lapin keskussairaalan laajentamiseen ei ole herumassa valtion tukea, vaan lasku lankeaa kokonaan 15 jäsenkunnan maksettavaksi. Pienissä lappilaiskunnissa tätä ei purematta niellä.

Mausoleumit ja mammuttiasiat pitäisi jättää tuonnemmaksi

Sallan kunnanjohtaja Kari Väyrynen haluaisi keskeyttää koko investoinnin valmistelun.

- Nyt pitäisi kehittää tätä järjestelmää eli Lapin omaa sote-mallia ja saada ensihoidon kustannusten problematiikka kuntoon eli näitä tähän päivään ja huomiseen vaikuttavia asioita saada paremmalle tolalle. Nämä mausoleumit ja mammuttiasiat pitäisi jättää tuonnemmaksi, Väyrynen lataa.

Väyrysen mukaan Lapin keskussairaalan nykyiset tilat eivät ole "maailman huonoimmasta päästä", joten niihin voisi ihan hyvin tässä tilanteessa tyytyä.

Naapurikunnassa Savukoskella ei olla sen innokkaampia.

- Pidämme hurjana sitä kuinka paljon jäsenkuntien rahaa palaa laajennukseen. Eikö hanketta voisi lykätä, kun yleinen taloustilanne on näin huono, Savukosken kunnanjohtaja Mauri Aarrevaara kysyy.

"Jatkuva paisuttelu lopetettava"

Aarrevaaran mielestä erikoissairaanhoidon kulujen "jatkuva paisuttelu" on pakko lopettaa, sillä kuntien rahat ovat loppumassa kesken.

- Erikoissairaanhoidon menot ovat nousseet yli kaksinkertaisesti sen mitä muut kunnan kustannukset viime vuosina.

Aikalisää vaatii myös Pellon kunnanjohtaja Sami Baas.

- Meidän pitäisi odottaa tuloksia siitä, minkälainen sote-malli Lappiin aiotaan luoda ja katsoa sen jälkeen uudestaan tätä asiaa.

Lapin liitto sorvaa parhaillaan Lapille omaa hallintomallia sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseksi. Tämän Lapin sote-mallin pitäisi valmistua ensi keväänä.

Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä on maltillisempi sanankäänteissään, mutta myös hän haluaisi odottaa, miten kunta- ja sote-uudistuksissa oikein käy.

- Keskussairaalan laajennus on kova rasitus pienten kuntien taloudelle, Kärnä toteaa.

Investointia ei siirretä

Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela puolustaa laajennushanketta. Hänen mukaansa laajennus tarvitaan useasta syystä.

- Kiireellisin syy on se, että keskussairaalan sairaala-apteekki ei täytä nykyajan vaatimuksia. Lisäksi meiltä puuttuu tarkkailuosasto päivystyksen yhteydestä. Yksi iso kysymys on se, että psykiatrinen hoito on edelleen Muurolassa eli 25 kilometrin päässä keskussairaalasta ja se aiotaan siirtää keskussairaalan yhteyteen. Myös dialyysiosasto eli keinomununaishoito-osasto on liian ahdas.

Nämä investoinnit ovat ihan perusteltuja

Jokelan mielestä suurinvestointia ei ole syytä siirtää, vaikka valtakunnassa on suunniteltu sairaanhoitopiirien lakkauttamista ja erikoissairaanhoidon palvelujen organisoimista uudelleen.

- Siitä huolimatta, että sosiaali- ja terveydenhuollon hallinto on muutoksessa, niin kaikki asiantuntijat valtakunnan tasolla ovat yhtä mieltä siitä, että Lapissa ja Rovaniemellä tarvitaan tulevaisuudessakin päivystävä keskussairaala. Nämä investoinnit ovat ihan perusteltuja tässäkin tilanteessa. Emme ole investoimassa hallintorakenteisiin vaan erikoissairaanhoidon palveluihin, joita lappilaiset tulevaisuudessakin tarvitsevat.

Keskussairaala laajenisi noin 25 000 - 30 000 neliömetriä. Tällä hetkellä Lapin keskussairaalan koko on runsaat 40 000 neliömetriä eli laajennus olisi kaksi kolmasosaa tai jopa neljä viidesosaa nykytiloista.

- Samaan aikaan käytöstä on poistumassa tiloja, Muurola mukaanluettuna, 25 000 - 30 000 neliömetriä eli täysin uutta tilaa, joka ei korvaa aikasempaa, on laajennuksesta enintään kolmannes, Jokela toteaa.

Laajennuksen yhteydessä aiotaan rakentaa parkkihalli nykyisin pieneksi jääneen pysäköintialueen tilalle. Lapin sairaanhoitopiirin tytäryhtiö Rovaniemen Keskuspesula Oy siirtyisi mahdollisesti Lähteentieltä samalle tontille pysäköintitalon yhteyteen.

Valmista 2017-18?

Laajennushankkeesta aiotaan järjestää arkkitehtikilpailu loppuvuodesta. Jokelan mukaan arkkitehtikilpailun tulos sanelee tarkemmin hankkeen aikataulun.

- Arkkitehtikilpailu kestää noin vuoden eli ensi vuoden lopulla arkkitehtikilpailun tulokset olisivat käytössä. Sen jälkeen suunnittelu vie runsaan vuoden. Rakennustöitä voitaisiin aloittaa vuoden 2016 puolella. Ensimmäiset tilat voisivat olla valmiita vuosina 2017-18.

Laajennuksen hintalappu tarkentuu, kunhan kaikki suunnitelmat ovat valmiita ja urakkatarjoukset on saatu.

- Sairaalarakentaminen on kallista, erityisesti sairaala-apteekin tilat ovat vaativia rakennustöitä, Jokela sanoo.

Jokelan mukaan vielä on päättämättä, tehdäänkö laajennus kerralla vain jaetaanko se useampaan osaan.

Lapin sairaanhoitopiirin yhtymävaltuusto teki laajennuksesta periaatepäätöksen vajaa vuosi sitten, marraskuussa 2012. Nyt sairaanhoitopiirin jäsenkunnat ovat antamassa lausuntoja laajennuksesta.

Lue seuraavaksi