1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun telakan alihankkijat hakevat töitä muualta

Vain kaksi Yle Uutisten kyselyyn vastanneista alihankintayrityksistä ei ole lainkaan hakemassa työtä muualtakin kuin perinteisestä laivanrakennuksesta. Kyselyyn vastasi lähes 50 Turun telakan alihankkijayritystä.

talous
Töitä Aimo Virtanen Oy:ssä
Yle / Vesa-Matti Ruuska

Turun telakan alihankkijayritykset suhtautuvat varsin pessimistisesti laivanrakennusalan tulevaisuuteen. Yle Uutisten kyselyyn vastanneista lähes 50:stä yrityksestä kaksi kolmesta näkee laivanrakennusalan tulevaisuuden joko melko epävarmana tai hyvin epävarmana.

Vastanneista yrityksistä vain kolme näki alan tulevaisuuden valoisana, erittäin valoisana ei yksikään. Melko neutraalina alan tulevaisuuden näki joka neljäs vastaajista.

Yritykset hakevat aktiivisesti töitä muualta

Yle Uutisten kyselyyn vastanneista yrityksistä vain kaksi ilmoitti, ettei se ole lainkaan hakemassa töitä varsinaisen laivanrakennusalan ulkopuolelta. Joka viides vastaaja ilmoitti, ettei ole juurikaan hakemassa muita töitä.

Neljästä vastaajasta kolme ilmoitti, että yritys on hakemassa muita töitä joko melko aktiivisesti tai erittäin aktiivisesti.

Oli se, jos ei suoranainen romahdus niin notkahdus ainakin

toimitusjohtaja Pekka Virtanen

Kaarinan Piispanristillä toimiva Aimo Virtanen on vuonna 1979 perustettu metalliosien suunnitteluun ja valmistukseen erikoistunut yritys. Toimitusjohtaja Pekka Virtanen kertoo, että yrityksen perusperiaatteisiin on aina kuulunut se, ettei tukeuduta yhden kortin varaan.

- Se on sellaista vanhaa perimätietoa, että aina pitää olla muutama tukijalka, oli miten hyvänsä, sanoo Virtanen.

Yrityksen liikevaihdosta 2000 -luvun alkupuolella noin kolmannes tuli laivanrakennusteollisuudesta. Kun viimeinen Genesis -luokan risteilijä Turun telakalta valmistui, teki se melkoisen loven liikevaihtoon.

Laserleikkausta Aimo Virtanen Oy:ssä
Laserleikkausta Aimo Virtanen Oy:ssäYle / Vesa-Matti Ruuska

- Oli se, jos ei suoranainen romahdus niin notkahdus ainakin. Yks kaks alkoi hyllyt olemaan aika tyhjät ja pajalla hiljaista, toteaa Virtanen.

Aimo Virtanen Oy on kuitenkin aktiivisesti hakenut töitä myös muualta kuin laivanrakennuksesta. Yritys aikoo laajentaa tuotantotiloja lähivuosina.

- Korvaavaa tuotantoa haettiin kovasti ja kyllä siinä melko hyvin onnistuttiinkin. Se on onnistunut strategia ollut sitten sen jälkeen, sanoo Virtanen.

Alihankkijat vähentäneet väkeä

Yle Uutisten vastanneista alihankkijayrityksistä yli puolet on joutunut vähentämään väkeä alan huonojen näkymien vuoksi.

Ei siellä muuallakaan hölmöjä olla

toimitusjohtaja Pekka Virtanen

Kuitenkin myös uskoa laivanrakennuksen tulevaisuuteen löytyy. Aimo Virtanen Oy:n toimitusjohtaja Pekka Virtanen uskoo, että tulevaisuus on valoisa - ellei osaamisen anneta valua muualle, vaikkapa Ranskaan.

- Ei siellä muuallakaan hölmöjä olla, kyllä he hommat oppii kun annetaan harjoitella. Kun se osaaminen on täällä niin minkä takia se päästetään pois täältä. Se on se isoin moka mitä tässä voidaan tehdä, päivittelee Virtanen.

_Juttua päivitetty 11.09. kello 13.53. _

Lue seuraavaksi