Nuorisojärjestöt kuin emopuolueensa - kokoomusnuorten irtiotto poikkeus

Poliittisten nuorisojärjestöjen periaateohjelmat tai tavoitteet eivät juuri poikkea emopuolueista. Nuorisojärjestöt eivät kyseenalaista puolueensa aatteita, tai päämääriä, korkeintaan terävöittävät niitä. Kokoomusnuorten irtiotto on poikkeus.

politiikka

Jos perussuomalaisten nuorten puheenjohtajasta Simon Elosta tai SDP:n nuorisoliiton puheenjohtajasta Joona Räsäsestä tulisi ukkopuolueen puheenjohtaja, äänestäjät saisivat taatun perussuomalaisen tai perusdemarin.

Jos kokoomuksen johtoon nousisi kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski, puolueen politiikka olisi täysin toisenlaista kuin nyt.

Muut nuorisojärjestöt seuraavat ohjelmissaan emopuoluetta. Kokoomusnuoret haluavat muuttaa sen.

Perussuomalaisnuoret rukkaisivat ansiosidonnaista päivärahaa

Perussuomalaisten nuorten tavoitteet vastaavat kutakuinkin Soinin johtamaa linjaa. Silmiinpistävintä on suhtautuminen puolueen peruskannattajien, työntekijöiden työttömyysturvaan. Nuorten mielestä ansiosidonnaista työttömyysturvaa on "tarkasteltava kriittisesti".

Perussuomalaiset on vastustanut eduskunnassa äänekkäästi arvonlisäverojen korotuksia. Nuoret haluavat siirtää verotuksen painopisteen kulutusverotukseen.

Keskusta huolissaan perhevapaiden sälyttämisestä vain naisille

Keskusta vastustaa eduskunnassa kotihoidon tuen jakamista äidin ja isän kesken niin pontevasti, että hallituksen esitys on johtanut välikysymykseen.

Nuoret haluavat jakaa vanhemmuuden taakkaa tasan. Keskustanuorten mukaan nykymuotoinen vanhempainvapaa on syy naisten ja miesten eriarvoiseen kohteluun työmarkkinoilla.

Demarinuoret aikuisten asialla, vasemmistonuoret vihertävät

SDP:n nuorisojärjestön poliittinen ohjelma ei eroa ukkopuolueesta. Nuordemarien tavoitteet ovat fraaseja myöten kuin Jutta Urpilaisen suusta. Eläkeikää ei nosteta, vaan työuria pidennetään alusta, keskeltä ja lopusta. Nuortenkin mielestä työmarkkinoiden vakaus ja yhteistoiminta on varmistettava kolmikantaisesti sopien.

Vasemmistonuoret vihertävät emopuoluettaan enemmän. Koulun kotitaloustunneilla pitää vasemmistonuorten mielestä opettaa laajasti kasvisruuan laittoa ja valistaa oppilaita kasvisruuan myönteisistä vaikutuksista.

Vihreät ruohonjuuritason ja sukupuolivähemmistöjen asialla

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto kertaa puolueen perusarvoja. Periaateohjelmaan on kirjattu myös muun muassa oikeus seksityöhön laillisessa ja turvallisessa ympäristössä.

Tälläkin politiikan saralla pahin kilpailija on vasemmistonuoret. Vasemmisto kantaa huolta erityisesti seksuaalivähemmistöistä. Muun muassa niistä, jotka eivät ole yksiselitteisesti mies- tai naissukupuolta. Vasemmistonuorten poliittisen ohjelman mukaan henkilötunnuksesta onkin tehtävä neutraali.