Komission telemarkkinaesitys lykkääntyi toistamiseen

Toteutuessaan EU:n yhteinen telemarkkina-alue alentaisi puhelujen vastaanottamisen ja verkkovierailujen hintoja EU:ssa

talous
Matkustaja käyttää älypuhelinta rautatieasemalla.
Älypuhelimet kestävät heikosti kosteutta, mutta kuluttajat harvoin näkevät vaivaa suojatakseen laitetta arkisiksi koetuissa tilanteissa. Roni Rekomaa / Lehtikuva

Euroopan komission odotettu esitys EU:n yhteisestä telemarkkina-alueesta on lykkääntymässä parilla päivällä.

Esitystä odotettiin alunperin tänään tiistaina, mutta ensin sen kerrottiin lykkääntyvän keskiviikolle. Myöhemmin kerrottiin, että esitys on luvassa torstaina.

Lykkääntymisen syytä ei ole paljastettu, mutta vuosia työstetty uudistus on teknisesti hankala ja se on herättänyt paljon ristiriitoja. Komissio haluaisi uudet säännöt voimaan vuonna 2016.

Laajan telemarkkina-alueen syntymisen odotetaan muun muassa alentavan roaming- eli verkkovierailumaksuja ja puhelujen vastaanottamista EU:n alueella. Sen on myös arveltu merkitsevän, että EU:ssa olisi tulevaisuudessa nykyistä vähemmän operaattoreita.

Puhelinoperaattorit ovat vastustaneet uudistusta, joka pienentäisi niiden voittoja. Operaattorit sanovat tarvitsevansa rahat uuden teknologian vaatimiin valtaviin investointeihin.

Uudistuksella halutaan yhtenäistää alan markkinoita ja hintoja EU:n alueella. Esimerkiksi vuonna 2011 kännykkäpuhelu maksoi Liettuassa 1,9 senttiä ja Hollannissa 14,7 senttiä minuutilta.

Vaikka komissio pääsisi yksimielisyyteen esityksessä, ei sen läpimeno ole kirkossa kuulutettu. Uudistus pitäisi hyväksyä niin EU:n parlamentissa kuin ministerineuvostossakin.