1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Berlusconin kohtalo ratkeaa aikaisintaan torstaina – jos silloinkaan

Berlusconin liittolaiset uhkasivat kaataa hallituksen, jos entinen pääministeri äänestetään ulos senaatista veropetostuomion takia.

Silvio Berlusconi tervehtii kannattajiaan kotinsa edustalla Roomassa 4. elokuuta. Kuva: Alessandro Di Meo / EPA

Italiassa senaatin komitea on siirtänyt äänestystä maan entisen pääministerin Silvio Berlusconin erottamisesta senaatista. Äänestystä siirrettiin, kun Berlusconin liittolaiset uhkasivat kaataa pääministeri Enrico Lettan hallituksen.

Senaatin asettaman komitean oli määrä päättää Berlusconin kohtalosta jo alkuviikolla. Jännitteet hauraassa hallituskoalitiossa ovat kuitenkin kovat eikä päätöstä saatu tehtyä. Seuraava kokoontuminen on huomenna torstaina.

Berluscinin keskusta-oikeistolainen PDL-puolue haluaa, että asian käsittely siirretään hamaan tulevaisuuteen, sillä Berlusconi on vedonnut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen saadakseen jatkaa senaattorina. Poliittiset vastustajat sanovat kuitenkin, että kyse on vain ajan peluusta.

Italian korkein oikeus on tuominnut Silvio Berlusconin, 76, vuoden vankeuteen laajasta veropetoksesta, joka liittyy hänen Mediaset-yhtiöönsä.