Thaipoimijoiden tilannetta selvitetään

Kainuulainen marjayritys ja thaimaalaiset marjanpoimijat ovat joutuneet konfliktiin Saarijärvellä. Poimijat ovat tyytymättämiä tuloihinsa. Marjayritys aikoo palauttaa osan poimijoista takaisin kotimaahansa ennenaikaisesti.

Kotimaa
Marjanpoiminta, Saarijärvi thaipoimijat
Tunteet kävivät välillä kuumina Saarijävellä thaipoimijoiden leirillä, jonne saapui myös Ber-Ex-yhtiön edustaja.Jori Asikainen / Yle

Kainuulaisen marjayrityksen ja sen thaimaalaispoimijoiden kärjistyneitä välejä selvitellään tänään Saarijärvellä. Poimijat ovat tyytymättömiä muun muassa lupailtua pienemmäksi jääneisiin tuloihinsa.

Ber-Ex-yhtiön mielestä syytä on poimijoissa itsessään ja se aikoo palauttaa ongelmia aiheuttaneet poimijat kotimaahansa. Yrityksen mukaan osa marjanpoimijoista on liikkunut omapäisesti ympäri maata ja kieltäynyt poimimasta marjoja heille osoitetuilta paikoilta.

– Joo tässä on tullut sellainen konflikti, että meillä on yksi poimijaryhmä meidän 366 hengestä, jotka ovat nyt halunneet olla pois metsästä. He ovat ilmoittaneet, että eivät halua poimia täällä marjoja . He asuivat aikaisemmin Juvalla ja myöskin siellä heillä oli sama tilanne, sanoo Jansa

– En ollenkaan usko, että muut poimijat ovat tyytyväisiä ja vain 45 tyytymättömiä, sanoo puolestaan ihmisoikeusaktivisti Juyna Lek Yimprasert.

Poimijat: Marjaa liian vähän

Poimijoiden mielestä marjoja ei löydy, minkä vuoksi moni joutuu palaamaan kotiin rahallista tappiota kärsineenä.

– He sanovat tulleensa siinä uskossa, että saisivat 5000 euroa. He ovat lainanneet tänne tulemista varten noin 2000 euroa, Yimprasert kertoo.

Thaipoimijat tukijoukkoineen pitävät ongelmaa laajempana ja he toivovat muutoksia ulkomaalaisten poimijoiden asemaan.

Poimijat hyväksikäytön kohteena ?

Vasemmistoliiton kansanedustajan Eila Tiaisen mielestä yrityksille marjastavat poimijat ovat Suomessa häpeällisen hyväksikäytön kohteena.

– He poimivat marjoja muodollisesti jokamiehenoikeudella ja myyvät ne suomalaisille marjayrityksille. Koska poimijat eivät ole työsuhteessa, he eivät kuulu työehtosopimusten piiriin ja kantavat kaikki toiminnan taloudelliset riskit. Suomalaisten lisäksi heillä rahastavat lähtömaissa toimivat välittäjäyritykset. Poimijat saattavat olla suurissa veloissa välittäjille Suomeen saapuessaan, sanoo Tiainen

Tiaisen mielestä Saarijärven poimijoiden on saatava oikeudenmukainen kohtelu ja oikeusapua, kun kiista selvitetään, eikä mikään yritys voi käskeä ihmisiä pois maasta.

klo 8.45 lisätty kansanedustaja Eila Tiaisen kommentti.
klo 9:22 lisätty ihmisoikeusaktivisti Yimprasertin kommentit.