Tutkija arvioi Obaman puhetta: Syyriaan haetaan diplomaattista ratkaisua

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama pyysi viime yönä Suomen aikaa pitämässään puheessaan kongressia lykkäämään Syyria-äänestystä, jotta diplomaattisen ratkaisun etsimiselle jäisi aikaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anna Kronlund.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puhuu Valkoisessa talossa.
Obama puhui Syyrian tilanteesta amerikkalaisille televisiossa yöllä Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman viime yönä pitämästä puheesta ilmeni, että Syyrian tilanteeseen haetaan diplomaattista ratkaisua, sanoi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Anna Kronlund Ylen aamu-tv:ssä.

- Puheessa tuli ilmi, että Obama pyytää kongressia lykkäämään äänestystä, jotta diplomaattisen ratkaisun hakemiselle jäisi aikaa. Lisäksi kävi ilmi, että tulossa on YK:n turvaneuvoston päätöslauselma siitä, että tilanne saataisiin ratkaistua diplomaattisin keinoin, Kronlund sanoo.

Kronlund on tutkinut Yhdysvaltojen politiikkaa ja erityisesti kongressia.

Obama otti puheessaan sotatoimet edelleen esiin ja haki iskulle kongressin hyväksyntää. Kemiallisten aseiden käyttäminen on ollut Obamalle kynnyskysymys, minkä jälkeen hänen oli Kronlundin mukaan ryhdyttävä toimenpiteisiin.

Obaman kaavailema isku Syyriaan ei ole saanut YK:n turvallisuusneuvoston hyväksyntää, eikä se ole järin suosittu yhdysvaltalaisten keskuudessa.

- Koska sotatoimille ei ole laajaa tukea, voidaan ajatella, että niille saadaan laaja mandaatti hakemalla hyväksyntää kongressista.

Kronlundin mukaan on vaikea arvioida etukäteen, mitä kongressi päättää mahdollisessa sotatoimia koskevassa äänestyksessä. Moni edustajista ei ole etukäteen ilmoittanut kantaansa.

Edustajainhuoneessa on republikaanienemmistö, senaatissa demokraattienemmistö.

- Viime aikoina on puhuttu paljon puoluieiden jakautumisesta, ja Obama ei ole aina saanut lakialoitteitaan läpi. Kysymys on siitä, mistä äänestetään.

Jos Obama ei saa kongressilta hyväksyntää sotatoimille, Obama saattaa Kronlundin mukaan vedota sotilaallisten toimien tuomaan auktoriteettiin.

- Puheesta tuli selkeästi ilmi, että vaaditaan tiettyä auktoriteettia, jotta [Syyrian presidentti Bashar al-] Assad noudattaa määräyksiä kemiallisten aseiden luovuttamisesta ja tuhoamisesta.