1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miehen mallina pikkukavereille

Aurajoen rantaan kiinnittyi hiljattain perinnejahti Österstjernan mukanaan seitsemän junioria, näiden aikuiset kaverit sekä laivan miehistö. Kyse oli mieskaveritoiminnan juhlapurjehduksesta. Suomen Turkuun tuotiin samalla viesti mieskaveritoiminnan aloittamisesta. Mieskaveritoiminnasta enemmän illan A-studiossa TV1 kello 21.05.

Anssi Timonen ohjaa kapteeni Esko Päivisen opastuksella. Reittiä kiikaroi Anssin aikuiskaveri Asko Räsänen. Kuva: Yle

Mieskaveritoiminta on Pienperheyhdistyksen ohjaamana tapahtuvaa vapaaehtoistyötä. Sen kautta yksinhuoltajaperheiden lapset – pojat, mutta myös tytöt – saavat turvallisen kaveruuskontaktin aikuisiin miehiin.

Peltoautolla pusikkoon

Käytännössä yhteydenpito aikuisen ja lapsen välillä on puuhailua, ulkoilua, harrastamista, lätkämatseissa käyntiä – tavallista tekemistä ja "miehen mallina" olemista.

Mieskaveripurjehdukselle osallistunut puuseppä Osku Virtanen on ollut jo vuosia mukana toiminnassa. Moottoriurheilua harrastava Osku muistelee kuinka edelliset juniorikaverit – nyt jo aikuisiksi kasvaneet – ajoivat kerran peltoauton pusikkoon.

– Tuli sitten kauhea kiire saada se puskista pois kun vaimo soitti ja sanoi tulevansa kotiin. Äkkiä haravoitiin pihalta jäljet pois, ja asiasta kerrottiin vasta vuosien päästä, naureskelee Osku.

Hän kertoo menneensä myös uuden kaverinsa kanssa ajamaan mönkijällä. Parhaimmillaan mieskaveritoiminta tarjoaa nuorelle reipasotteinen tekemistä yhdistyneenä rajojen asettamiseen.

Kaveri ei ole isän kilpailija

Oskun kaveri, jonka kanssa hän on pitänyt yhtä vuoden verran, Roope Forsström on jo 15-vuotias. Hän kertoo, että yhdessä on ajettu jopa jokamiesluokassa.

Roope kertoo että omaan isään välit ovat kunnossa.

– Oma isä on maisemissa ja asuu vähän matkan päässä sieltä missä minä asun. Ollaan ihan hyvissä väleissä. Isä on isä ja Osku on kaveri, sanoo Roope.

Myös hän osallistui innokkaasti Österstjernan-laivan (siirryt toiseen palveluun) purjehdukseen.

Mieskaveritoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen eikä siitä makseta palkkioita. Mukaan tulevilta edellytetään oikeaa asennetta ja turvallista miehen mallina olemista – ei erikoisominaisuuksia. Monet mukana olevat aikuiset ovat varttuneita perheenisiä, joiden omat lapset ovat jo muuttaneet kotoa.

Turussa tuhansia pienperheitä

Tilausta mieskavereille on myös Turussa, jossa toiminta lähtee tänä syksynä käyntiin monipalvelukeskus Tsempin suojissa. Vapaaehtoistyön koordinaattori Tiina Kylämäki korostaa toiminnan tarpeellisuutta:

– Turussa on toiseksi eniten yksinhuoltajaperheitä Helsingin jälkeen. Jo nyt on tullut valtavasti yhteydenottoja, vaikka toiminta on vasta alkanut. Täällä oli vuonna 2011 noin kuusi tuhatta yksinhuoltajaperhettä, kertoo Kylämäki.

– Monella yksinhuoltajaäidillä on tilanne, että isä ei ole lapsen elämässä säännöllisesti mukana. Erityisesti pojat – mutta myös tytöt – tarvitsevat kokemusta aikuisen miehen maailmasta.

Taustat tarkistetaan

Pienperheyhdistyksen projektipäällikkö Petri Kaverma kertoo, että kaveritoiminnassa on mukana lapsia peruskoulun ala-asteikäisistä murrosikään asti.

– Silloin tapaamiset yleensä harvenevat, mutta voi käydä niinkin, että kaveruussuhde säilyy läpi elämän, sanoo Kaverma.

Vapaaehtoiset kurssitetaan ja ennen kaveruuden alkua pienperheen äidin kanssa sovitaan pelisäännöistä. Samassa yhteydessä tarkistetaan mukaan mukaan tulevien taustat rikosrekisteriä myöten. Tällä varmistutaan siitä, ettei kukaan ole liikkeellä hyväksikäyttö mielessään.

Hieno kokemus aikuisellekin

Petri Kaverman mukaan mieskaveritoiminnan aloite on lähtenyt yksinhuoltajaäitien piiristä. Se että lapselle saadaan yksi aikuiskontakti lisää antaa myös äidille tilaisuuden hengähtää ja kerätä voimiaan.

Kyse ei ole uhrauksesta aikuisten mieskavereidenkaan kannalta. Kaverma – jolla teini-ikäisen tyttärensä ohella on nyt kaverina junnuikäinen pikkupoika – kertoo että on mielenkiintoista päästä jälleen katsomaan lastenleffoja ja futaamaan.

– Koen itsekin pääseväni osalliseksi poikaenergiasta. Tämä on mieskavereillekin antoisaa toimintaa.

Aiheesta jatkaa keskiviikon A-studio, TV1 kello 21.05.