Suomalainen huumori syntyy tutuista hahmoista

Stand up -koomikko voi alan konkarin Sami Hedbergin mukaan tarttua aiheeseen kuin aiheeseen. Varmimmat pyrskähdykset saa arjesta tuttujen hahmojen avulla.

viihde
Stand-up-koomikko Sami Hedberg.
Mikä meitä suomalaisia oikein naurattaa? Siitä keskusteltiin Aamu-tv:ssä stand up -koomikko Sami Hedbergin kanssa.

Ylen aamu-tv:ssä haastatellun koomikko Sami Hedbergin mukaan suomalaiset ovat pikkuhiljaa oppineet nauramaan itselleen.

Alalla hän on ollut jo 9 vuotta. Sinä aikana stand up -komiikka on tullut osaksi suomalaista huumoria. Esiintyjällä riittää kuitenkin haastetta, sillä yli puolet liveyleisöstä saattaa olla ensikertalaisia.

Omiksi esikuvikseen Hedberg mainitsee Pirkka-Pekka Peteliuksen ja Aake Kallialan, jotka ovat olleet taitavia etenkin hahmojen luomisessa.

Hedbergin mukaan koomikko on klovni, joka parhaansa mukaan viihdyttää katsojiaan. Erityisesti meitä naurattavat erilaiset karikatyyrit.

- Otetaan niitä meidän jokapäiväisiä asioita ja ihmisiä, mitä me kohdataan, ja tuodaan niitä sinne lavalle. Ainakin omassa materiaalissani koetan tuoda lavalle omaa henkilökohtaista ja väritettyä kokemustani, johon yleisö voi samaistua, hän kertoo.

Hedberg on mieltynyt eläimiin, jotka hän mielellään laittaa puhumaan. Sketsi saattaa syntyä vaikka tienylitystä pohtivan supikoiran ja ketun ympärille. Ideat syntyvät arjen havaintojen kautta.

- Olen paljon tien päällä ja ajelen, valitettavasti niitä supikoiria vaan on siellä lepäilemässä tien vieressä, Hedberg hymähtää.

Koomikon mukaan yleisön suora puhuttelu on tärkeää, minkä vuoksi taustatyö on tehtävä huolellisesti.

- Koetan puhua katsojille, olin sitten Jyväskylässä, Kuopiossa tai Turussa. Joku pieni lähikuppila tai -pitäjä tekee huumorin läheiseksi. Suomalainen on todella onnellinen siitä, että puhutaan heistä, murteista ja kauppakeskuksen remonteista.