1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Venäjän viisumivapaus toisi mukanaan tuhansia työpaikkoja

Viisumivapautta selvittäneen haastattelututkimuksen mukaan venäläisten matkailu Suomeen kaksinkertaistuisi ja vuosittain Suomeen jättämä rahamäärä kolminkertaistuisi noin kolmeen miljardiin euroon. Viisumivapauden myötä myös liikennerikkomukset ja rikollisuus lisääntyisi.

Kotimaan uutiset
Venäjän passi naisen kädessä.
Yle

Suomen ja Venäjän välinen viisumivapaus loisi arviolta toistakymmentä tuhatta uutta työpaikkaa kauppaan ja matkailupalveluihin.

Viime vuonna venäläiset tekivät Suomeen nelisen miljoonaa matkaa. Pelkästään Kaakkois-Suomen rajanylityspaikoilla kirjattiin yli yhdeksän miljoonaa rajanylitystä. Viisumivapauden myötä tulijoiden määrä kaksinkertaistuisi.

- Se kasvu tulee merkittävältä osalta Moskovasta, kertoo toimitusjohtaja Pasi Nurkka Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKista.

Majoituskapasiteetti ei riitä

Venäläismatkailijat käyttävät ostoksiin ja palveluihin Suomessa tällä hetkellä noin miljardi euroa vuodessa, viisumivapauden jälkeen jopa kolme miljardia euroa. Eniten kasvaisi matkailupalveluiden kysyntä.

- Majoituskapasiteetti ei tule riittämään. Tämä edellyttää majoitusinvestointien lisäämistä Suomessa, kertoo Nurkka

Venäläismatkailun kasvu muuttaisi elinkeinorakennetta Suomessa. Erityisesti kaupan ja matkailualan työpaikat lisääntyisivät

Kyllä suurin pelko on että rajat tukkeutuvat ja varsinkaan varakkaampi väki ei tule meille sieltä ostoksille.

Olli Vormisto, Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja

- Olemme arvioineet, että viisumivapauden vaikutuksesta Suomeen syntyisi yli kaksitoistatuhatta kokoaikaista työpaikkaa, Nurkka kertoo.

Kasvu keskittyisi pääkaupunkiseudulle ja kaupunkeihin, joissa on tarjota korkeatasoisia kulttuuri- ja matkailupalveluita.

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAKin ja Itä-Suomen yliopiston tutkimukseen haastateltiin neljää tuhatta venäläistä Pietarissa, Moskovassa ja Leningradin alueella.

Paineita vähentäisivät paremmat juna- ja lentoyhteydet

Kasvun esteeksi voi tulla hidas rajanylitys.

- Kyllä suurin pelko on että rajat tukkeutuvat ja varsinkaan varakkaampi väki ei tule meille sieltä ostoksille, pohtii Etelä-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtaja Olli Vormisto.

Parhaillaan Vaalimaan, Nuijamaan ja Imatran rajanylityspaikoilla tehdään laajennustöitä, joiden myötä yhteenlaskettu kapasiteetti kasvaa 18 miljoonaan rajanylittäjään vuodessa. Mutta tämäkään ei riitä.

- Meidän arvioiden mukaan viisumivapauden voimaan astuessa jo astumisvuonna ja heti sen jälkeen nousu voi olla erittäin merkittävä, jopa 75 prosenttia silloiseen liikennetilanteeseen. Puhutaan 8-10 miljoonan matkustajan kertalisäyksestä, sanoo rajatarkastusupseeri Ville Joskitt Kaakkois-Suomen rajavartiostosta.

Paineita maarajalla vähentäisivät nykyistä paremmat juna- ja lentoyhteydet Suomen ja Venäjän välillä.

Kasvavan matkailun varjopuolena olisi pikkurikollisuuden ja liikennerikkomusten lisääntyminen. Liikennevalvontaa ei kannattaisi vähentää ainakaan rajan läheisyydessä.

Lue seuraavaksi