Urakoitsija uuden koulun sisäilmaongelmista: Vastuu kannetaan, maksut asia erikseen

Hämeenkosken kunta vaatii rakentajayhtiö NCC:tä korvaamaan kaikki korjauksista aiheutuvat suorat ja välilliset kulut, sillä rakennuksen takuu on vielä voimassa. NCC:n työnjohtajan Matti Mäkelän mukaan vielä on liian varhaista puhua kustannusten jakautumisesta.

Kotimaa
Hämeenkosken koulukeskus.
Vihtori Koskinen / Yle

Hämeenkosken sisäilmaongelmista kärsivän koulun korjauksen maksaja ei ole vielä selvillä. Kunta vaatii rakentajayhtiö NCC:tä korvaamaan kaikki korjauksista aiheutuvat suorat ja välilliset kulut, sillä rakennuksen takuu on vielä voimassa.

- Kunta lähtee siitä, että kaikki ongelmaan liittyvät kustannukset tulemme perimään urakoitsijalta. Siitä meillä ei ole mitään syytä poiketa, toteaa kunnan tekninen johtaja Juha Sipilä jämäkästi.

NCC:n työnjohtajan Matti Mäkelän mukaan ensiksi pitää selvittää, millaisia ongelmia rakennuskompleksissa tarkalleen on. Vasta sitten voidaan alkaa puhua kustannuksista ja vastuun jakautumisesta.

- Me lähdemme siitä, että ensin täytyy selvittää, mistä ongelmat johtuvat. Sen jälkeen jatketaan eteenpäin. Vastuu otetaan asioista, mutta se miten takuuaikaiset kustannukset menevät on toinen asia, Mäkelä pyörittelee.

Ongelmien paikannus yhä kesken

Koulu- ja päiväkotitilat valmistuivat pari vuotta sitten, ja jo nyt lähes kaikki toiminnat on siirretty väliaikaistiloihin. Osa rakennuksesta on vanhaa, saneerattua tilaa ja osa uudisrakennusta.

- Hämeenkoskella ollaan äärettömän pettyneitä ja surullisia siitä, että tämä meidän ylpeydenaihe, josta piti tulla mainosvaltti, on nyt poissa käytöstä, Sipilä harmittelee.

Vastuu otetaan asioista, mutta se miten takuuaikaiset kustannukset menevät on toinen asia.

Matti Mäkelä

Hän arvioi, että ongelmien selvittämiseen tulee tuhrautumaan vielä useita kuukausia. Päiväkodin puolella lattian alta löytyneen kosteuden kuivatus on aloitettu tällä viikolla. Ihmisiä on kuitenkin sairastunut myös sellaisissa tiloissa, joista ongelmia ei ole toistaiseksi löydetty.

- Konsultti on löytänyt joitakin vikoja ja rakennusvirheitä, mutta tässä on vielä paljon ristiriitoja. Veikkaukseni on, että tämä lukuvuosi on keväässä ennen kuin asiat on kunnossa, sanoo Sipilä.

NCC:n edustaja Matti Mäkelä lupaa, että urakoitsija tekee parhaansa, jotta tilat saadaan käyttöön mahdollisimman pian.

- Olen erittäin pahoillani omasta puolestani, että tilaa ei päästä heti käyttämääni, sanooi Mäkelä.